Lily, je mi to líto.
Souhlasím s ostatními - nahlásit, policii, nebo aspoň informovat úřad. Bude to znít hodně blbě, ale máte “štěstí”, že jste to odnesla i vy. S tím už se “pracuje” líp, než kdyby šlo “jen” o psy. Samozřejmě, že není jistota, že z toho pro paní něco vyplyne, ale aspoň šance, že se začne bát průšvihu a psa začne jistit.
Psala jsem to několikrát, soused má nezvládnutýho psa, venčil ho buď na volno, nebo mu pes věčně utíkal. Psů napadl hodně, některé hodně ošklivě. Chyba nás všech, co tu bydlíme i majitelů napadených, byla, že jsme to nehlásili, neotravovali na úřadě, že se to děje. Vždycky to skončilo finančním vyrovnáním za veterinu. Po posledním napadení za ním byla policie. Nám tu přistál papír, že je volný pohyb psů zakazán. Jasně jsme se tu dohodli - a jemu to řekli, že pokud by se stal zase nějaký průšvih, bude se volat policie.
Já mu před lety dokonce dala dvě stopovačky, vodítko, klikr + plus knihu (když za mnou přišel, že o tom někde slyšel) v naivní představě, že mu to dojde - není to primárně zlý člověk, ale je to člověk, který psa nezvládá, není schopen si to uvědomit, není schopen si uvědomit rizika, vcítit se do pocitů majitele a jeho psa.
Ještě mě napadá, že by Vám a pejskovi mohlo pomoct oslovit nějakého trenéra - zpracovat tu situaci, získat zpět jistotu. A pořídit si něco na obranu, bohužel v případě takových lidí to asi jinak nejde.