Ronja s motejlem: Thielli, jaký byl figurantský nácvik?
Proběhl na výbornou. Závěr je však konečná. 🙄
Vše jak podle knihy. Hra s hnědou, její pozornost, klik odměna, klik odměna. Pomalu se blíží Koudy figurant, hnědá se na něj podívá, Koudy zastavuje a stojí, hnědá pohled na mě klik odměna, pak ještě jednou, zase ho krásně zastavila pohledem a obrátila pozornost ke mně. Skvělé. Rozpouštíme kroužek, máváme si z dálky s tím, že příště se zase posuneme blíž. Necháme je odejít, jdou dom kolem našeho domu.
Po chvilce i my s hnědou jdeme domů. Hnědá se blíží k místu, kde před chvílí prošel Koudy, dojde na to místo, natáhne do nozder, nadme se jak airbag, napne kšandy a vyfrkne - "teď tu šel ten zpropadený čokl - KDE-JE ?!?!?!
A bylo jasno. Ona ho při tom cvičení NEPOZNALA 😲
To cvičení je na vizuál. Hnědá nemá problém s valnou většinou psů, pokud tito si hledí svého a nepošlou k ní signál strachu. Takže viděla “nějakého” psa a byla v klidu.
S F. Šustou jsem to kdysi rozebírala, že vizuální cvičení nejde narvat na reakce na pachy.
Takže jsem zase na začátku.
Ale že jsou majitelky Koudyho skvělé holky, půjdou na to s námi od lesa. Doslova. Tím nejpřirozenějším způsobem. Kývly na společný výlet za město, do lesů a luk, kde bude dost prostoru. Hnědá bude zprvu běsná, jak ho ucítí, ale když jim oběma dáme dostatečný prostor, třeba po hodině zjistí, že jde voprd a že Koudy je vlastně úplně v pohodě. Koudy jí nikdy nenapadl, je jen bázlivější. Dáme jim oběma takový prostor, aby zůstali v klidu. Stopovačka pojistka samozřejmě.