No prostě jí potřebuju mít každej večer pod peřinou 😀, kdo ví co si zažila za těch 5 let na Slovensku…..
To je jasný, že jí to musíte nyní vynahradit a držet jí v noci za pacinku 🤭.
Já teda se psem v posteli nespím, ale taky by mě zneklidňovalo nechat pejsana přes noc venku a moc bych se nevyspala. Takhle vím, že spí na posteli po našich, kde se jí teda tenhle víkend budou rozvalovat tchýňoví a ona chuděrka bude muset spinkat v pelíšku.
Láskyplné přikrývání jsem si ani u jednoho psa neužila. Všichni se odkopávali. U Maliny jen pod stanem. To jí v noci kontroluji, jestli je teplá a jak se mi zdá, že jí začíná být zima, už na ní dávám slaboučkou deku. Pak zkontroluji nad ránem a popřípadě přidám další deku. Někdy zamačkám dítě do spacáku, aby mi taky nenastydlo a pak zkontroluji muže, jestli se mi v tom super zimním spacáku, co on má, neuvařil 🙂.
Poštolky,ani straky drobné ptactvo běžně neloví. Straky umí vybrat hnízdo. Poštolky loví hlavně hlodavce,i když je pravda, že ve městech i ty ptáčky lovit můžou,když je hlad a hlodavců nedostatek. Ale nikdy jsem to neviděla.
Jinak u nás je všeho možného tvorstva dostatek. I na zahradě, pravda je, že má hektar a je skoro celá taková přírodní, takže pro zvířátka paráda. Ale ten dudek mi dnes udělal obr radost
Viděla jsem straku uklovat mladého kosa a na chatě několikrát kos zabil malého slepýše. Bydlím na sídlišti,na periferii,blízko les a drobní ptáci skoro vymizeli. Zato kafky,straky a poštolky jsou přemnožené.Už tady jsou vidět jen sporadicky kos a občas sýkorka,vrabec vůbec,kdysi zvonek pěnkava,hýl,roky jsem nezahlédla. Byla tady i spousta jiřiček,každým rokem jich přiletí méně,jsem zvědavá co letos. Po ránu žádný zpěv jako kdysi.Smutné….
Tak u mě na zahradě drobní ptáčkové ano… hlavně teda vrabci, Sýkory, kosáci a pak méně drobné hrdličky. Straky vídám často, ale spíš na střchách okolo, ještě jsem je neviděla, že by dřepěly u nás na zahradě… sojka to samý. Dravci nad mojí zahradou téměř nelítají. Navíc mají “moji “ ptáci obrannou pozemní jednotku… Ginu… ta teda hlídá i vzdušný prostor.
Co se teda rozšířilo je holub hřivnáč. Toho jsem začala vídat pár let zpátky v parku… teď už jich je v parku relativně hodně a vídám je i mimo park.
My teda máme hoooodně vrabců, nějaké ty sýkorky, kosů dost,špačky, hrdličky, hřivnáče a opravdu poslední dva roky pozoruji enormní nárůst počtu strak. Na kostele mají základnu poštolky. Hrdlička nám chodí každé ráno vrkat na komín. Nese se nám to do kuchyně, jakoby tam s námi seděla u stolu. Loni v létě jsme měli u pítka na zahradě nastraženou fotopast a to byla teprve přehlídka všeho možného. Letos plánuju pořídit na pítko solární fontánku, tak snad se jim to bude líbit aspoň tolik co loni.
Kdepak,nepletu. Hnízdí nám nahoře na paneláku,lítají kolem oken i s kořistí.Její zbytky mívám na parapetu,takže vidím co ulovily.
včera při venčení na sídlišti mi přistála poštolka téměř před nohama cca 5m , ani nevím odkud , no přistála, ona se tam skoro rozplácla, rozhlídla se a odletěla, asi útok na myš- na místě dopadu byly myší díry, nic neodnesla a ani nic tam po ní nezbylo…jinak je pravda, máme na sídlišti gangy strak a sojek, nějak moc hřivnáčů, hrdličky i polodivoké kočky tu jsou, ale drobné ptactvo stále zachováno…
Kdepak,nepletu. Hnízdí nám nahoře na paneláku,lítají kolem oken i s kořistí.Její zbytky mívám na parapetu,takže vidím co ulovily.
Viděla jsem z zimě poštolku ulovit kosa.Pár metrů ode mě na silnici,ještě jsem koukala jestli ho vůbec odnese.Nejdříve s ním popolétla kousek za potok a potom s ním odlétla.
musím pochválit Mojinku - včera poprvé sídliště, velké parkoviště plné aut, vstup do paneláku, schody, byt. Byt jen prošňupala, nesnažila se cokoliv rozkousat, nezavalila mi maminku, kost se nesnažila kamkoliv zahrabat a byla ochotna ji v klidu zpracovávat v obýváku, takže byla víc než hoďku uzemněná a zcela zaměstnaná. Pak přesun k mladým, kde na víc než dvě hodiny zcela vytuhla, takže babka mohla být 100% babka.
no šikulka moje šikovná…..🥰 (jako je mi jasné, že to je normál, ale s Mojou člověk nikdy neví…..😎)
ráno šedivák, pak krásně jasno. A tak jsme odpoledne zajeli na Jizerku, neboť letos si prý narcisy před Hnojovým domem pospíšily. A opravdu kvetou - skoro o měsíc dřív.
U nás už jsou narcisy odkvetlé,ale jinak to kvete všechno.
to u nás taky - ale osada Jizerka je vyhlášená mrazová kotlina - a narcisy před Hnojákem jsou jedním ze symbolů Jizerských hor. Chodíme na ně každoročně - většinou tedy o květnových svátcích, letos je to nějak podivné🙃
1. května už neseženeme rozkvetlý strom, pod kterým by se dalo dát pusu. Třešen už mi kvete a jabloň podle mě během víkendu taky a kvete mi i rododendron, takle bzry mi ještě nikdy nekvetl, já ho mívala vždy velmi pozdě, třeba až koncem května, začátkem června.
Já si vždycky říkala, kde vzali ty rozkvetlé šeříky aby vítaly Ruskou armádu, při datumu 8. - 9 . května . To je takové moje ultimátní . Některý rok to vyšlo, jiný ani náhodou. No, letos už bude asi po. U nás na jihu někde šeřík už taky kvete (celodenní slunné stanoviště) jinde je teprve květenství sotva rozrostlé.
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 12.04.2024, 08:02:56
U nás na jihu šeřík kvete už nějaký ten den. Kvete nám třešeň, jabloně, kvetou rododendrony a chystají se azalky. Narcisy a tulipány jsou odkvetlé. Petrklíče v truhlíku na okně úplně odcházejí, nesvědčí jim teplo, budeme místo nich sázet muškáty.