Jj,občas přelítali v bažantnici,ale u nás na severu jsem ho ještě neviděla,radost byla veliká. Menší už je s majkama, vylízaj ven, dneska už mužskej dvě vynesl ze zahrady, začínám mít zas tik v oku
Máme na zahradě dudka chocholatého. Tak jsem měla k blonckám proslov,ať ho neruší. On tady stejně asi jen prolítává při návratu na hnízdiště,ale stejně mě to moc potěšilo,dlouho jsem ho neviděla,a u nás nebývají. Předváděl se mi v celé nádheře😍 ale vyfotit se nenechal,pacholek
To máte štěstí, dudka jsem za celý život neviděla. Taky kukačku jsem hodně dlouho neslyšela.Zato poštolek máme na paneláku tolik,že tu vylovily všechny drobné ptáky za vydatné pomoci strak.
To máte štěstí, dudka jsem za celý život neviděla. Taky kukačku jsem hodně dlouho neslyšela.Zato poštolek máme na paneláku tolik,že tu vylovily všechny drobné ptáky za vydatné pomoci strak.
Vy jste viděla poštolku lovit drobné ptactvo ? Nepletete si to čirou náhodou s krahulíky ? V případě nouze to možné je, ale zatím jsem to neviděl…😉
Poštolky,ani straky drobné ptactvo běžně neloví. Straky umí vybrat hnízdo. Poštolky loví hlavně hlodavce,i když je pravda, že ve městech i ty ptáčky lovit můžou,když je hlad a hlodavců nedostatek. Ale nikdy jsem to neviděla.
Jinak u nás je všeho možného tvorstva dostatek. I na zahradě, pravda je, že má hektar a je skoro celá taková přírodní, takže pro zvířátka paráda. Ale ten dudek mi dnes udělal obr radost
Vy jste viděla poštolku lovit drobné ptactvo ? Nepletete si to čirou náhodou s krahulíky ? V případě nouze to možné je, ale zatím jsem to neviděl…😉
a dudek
Viděla jsem postýlku vybrat ptáčata z kosího hnízda. Měl ho na štaflích opřených nepoužívaném balkoně v 1.patře. Kosáci lítali s křikem okolo, já jsem se přidala, koukla na mě dolů, nabrala plné pařáty holátek a odletěla nakrmit ty svoje. A stejně tak vybírají holata straky a sojky. Ten koš to měl sice bezpečné před kočkami, ale shora úplně nechráněné. Ptáky za letu neloví, ale hnízda plení.
skalní brána u Hradčan ?? Tam je to moc pěkný kus přírody.
Já dneska měla dálkaře, tak si to vynahradíme zítra - chceme obejít kus zapomenutého kusu světa - tam kolem Lobendavy a Lipové. A protože mi to vychází asi na dvacet kiláčků, musím teď smažit řízky (to máme už roky zažité pravidlo, že nad dvacítku nesu řízečky).
a tak viděla jsem straku, jak ulovila mladičkou špatně létavou sýkorku a umlátila ji o okap. To je příroda. Strak i sojek máme hodně, ale počet malých opeřenců výrazně neklesá.
Jak říká moje kolegyně - horolezka - je hezký, když se na oznámení o uzavření horolezeckých cest z důvodu hnízdění sokola objeví dovětek - hnízdo chráněného sokola vyplenil chráněný výr - lezení povoleno, je dohnízděno…
když jsem viděla naživo první dudky, fascinovalo mě, že chocholku nemají roztaženou, ale složenou a vypadají, jako by měli skrz hlavu prostrčený klacek - na jedné straně zobák a na druhé chocholka 😄
Pochopitelně poštolku ! Na mobilu už to neopravím.
Postýtlka je lepší🤣
Jj, tak že straky plní hnízda nebo zaútočí na špatně létavé mládě,to je jasné. Jinak já jednou pozorovala,jak se snažil strakapoud dostat do hnízda,dutiny, k sýkorkám. Normálně do něj foukal bo co😲 ten zvuk mě na to upozornil. Rodiče na něj nalétávali, nakonec vyhráli. Ale bylo to velmi zajímavé
Bydlíme v podhůří Jeseníků a dudky tady míváme každý rok, a nejen je, od maličkých zpěváčků, přes chřástaly až po orla vlastně kde co. Jsou všichni krásní a komunikativní.
Týjo, dudka jsem nikdy neviděla. Závidím všem, kdo měli/mají to štěstí. 🙂
Taky jsem nevěřila vlastním očím, co se tam prochází po trávě,chocholku neměl…z jiné diskuze (asi holuby) pan Kouťák je fotí přímo u baráku na trávníku, od nás cca 30km, tak asi zrovna se jeden vracel domů a stavil se u nás . Dneska ani ťuk, jen vlaštovky se přišly k večeru napít, už jich je všude plno.
Bydlíme v podhůří Jeseníků a dudky tady míváme každý rok, a nejen je, od maličkých zpěváčků, přes chřástaly až po orla vlastně kde co. Jsou všichni krásní a komunikativní.
Podhůří Jeseníků? Tak to musíme být někde blízko sebe. Chřástala i dudka tady míváme taky.