Varaxi:Rozklikni si to a pročti. 🙂
Když si klikneš na Přehled škod za (měsíc), tak tam jsou rozepsané jednotlivé události. Jak kdo svá stáda chtání, jak jsou vysoké ohrady a ohradníky, jestli je ochrana v souladu s normami. A naprostá většina těch ovcí chráněná nebyla, nebo byla, ale zoufale nedostatečně. Plot do výšky 120 cm není plot, který by měl chránit před šelmou.
Takže se vracíme ke starému známému - pokud chovám zvíře, musím si je zabezpečit. Nešla jsem střílet dravce, když mi sebrali slepici, jediná, komu jsem vynadala, jsem byla já. Nešla bych střílet ani lišky (a že těch je podstatně víc než vlků), i kdyby mi nějaká vzala slepice, protože je mou povinností jako majitele se postarat, aby k tomu nedošlo.
A ano, je tu ten argument, že v CHKO nelze mít tak či tak vysoké ploty, ale to je dáno tou legislativou, která by měla být změněna tak, aby bylo možné ty ovce a další chovat. Jedná se nejen o pastevecké psy, také majetkové poměry a další ohledy bude třeba předně právně vyřešit, aby bylo možné žít tu s ovcemi i vlky v souladu.
Ale mně nešlo o to, jestli vlci páchají škody (páchají, ale oproti jiné zvěři skutečně zanedbatelné), jestli vlci jsou nebezpeční (jsou, ale oproti jiné zvěři skutečně zanedbatelně), jestli vlci to nebo ono, mně šlo o to říct, že to lze. Opravdu to lze. Bude pro to třeba ještě leccos udělat, aby to šlo poměrně pohodlně, ale už teď se stávajícími zákony to lze.
Nad 120 cm to ale nepřeskočí jelen, takže fragmentace krajiny:/