J5: Bože můj KatyQ, vy máte v příspěvku přijatelnou jedinou větu.
“Co udrží vlky vně pastviny se zvířaty (a chovatele za to nezavřou) je otázka, která zatím nebyla spolehlivě zodpovězena.”
To ostatní jsou pouze vystříklé emoce.
1/ vražda 🙂. Pojem který nemá v souvislosti se vzájemným zabíjením zvířat pro obživu vůbec nic společného.
2/ původní druhy 🙂. Divoké prase je na rozdíl od jakéhokoliv druhu Ovis u nás nesrovnatelně původnější než nepůvodní příslušníci tohoto druhu, ať už jde o domestikované či volně žijící křížence.
Naštěstí je celkem jedno co konkrétně vám vadí či nevadí jinak by v tom byl mimořádný guláš.
Vlků se nezastávám, protože nevím který názor z dvou možných je lepší, jen mě vadí ta nesmyslná argumentace.
Odpovídám na příspěvek, kde se pisatel rozčiluje proč by vlky někteří zdejší pisatelé chtěli střílet a prase, které napadne často člověka ne a tvrdí, že je to tím, že prase je jedlé a vlk nejedlý 🙄.
Připadá Vám slovo “vraždit” jako příliš expresivní výraz k situaci, kdy po noční návštěvě vlka zůstane chovateli na pastvině několik mrtvých (a nesežraných) ovcí a třeba ještě nějaké fatálně zraněné, které musí utratit? Ten chovatel to v tu chvíli asi těžko vidí jako, že vlk u něj doma pouze naplňoval svou přirozenou potřebu učit vlčata lovit a nelze mu to mít za zlé. Řekne si “vlk mi povraždil ovce” a v tu chvíli by na něj nejraději šel s puškou. Což je ta situace, kterou vysvětluji. Od prasete sežraná řepa a brambory naštvou taky, ale je to něco jiného než zabitá zvířata.
Prase divoké jako druh tady žilo i dříve, ale ta původní jsme si vybily a ta co tu žijí teď nejsou “naše původní česká”. Nepovažuji je za geneticky cenná tak, aby bylo jejich vystřílení nějaká ztráta, ona by se sem stejně nastěhovala jiná z okolních zemí, prasat je v Evropě dost. Na to, jak moc by příroda trpěla bez prasat, nemám konkrétní data, ale domnívám se, že nijak zvlášť. Stojím si za tím, že je jich tu moc, včetně přímo u měst a ve městech a tím se zvyšuje šance, že nic netušící člověk vyruší bachyni se selaty a ta pak zaútočí. Počet by se měl citelně zredukovat.
Jinak mě se vlci líbí - jsou to krásná inteligentní zvířata. Ale to se mi líbí i např. tygři a kdybych žila v Indii, kde by mohl tygr číhat hned na poli za vesnicí, asi by mi ta láska k tygrům dlouho nevydržela. Stejně tak se nemůžu divit, že chovatel, kterému hned za salaší obchází vlci k nim taky žádnou velkou láskou oplývat nebude. A určitě to není proto, že vlk je nejedlý.