Doron: To si tedy nemyslím.. Tedy vím, že to tak není. Zabije. Jsem si naprosto jistá, že můj kavkazák by vlka zabil. Vůbec o tom nepochybuju.
Obrovská váhová převaha, srst hustá a dlouhá, trochu zdredovatělá jako brnění, uši uřezaný u samý hlavy, vlk nemá za co chytit, na krku obojek s ostny otočenými ven plus neuvěřitelně razatní povaha a překvapivá hbitost. Jasně, že vlka zabije.
Navíc u těch stád třeba na Kavkaze, je třeba na dvě stě ovcí ( možná tři sta) smečka šesti až osmi pasteveckých psů, plus dva ovčácký malý ometáci, plus jeden pastýř kompetentní a jeden blb typu Skočdopole 🙂.
No, a když náhodou dojde k nějaký mele, ti pastýři taky přispěchají se svými holemi ( něco jako valašky) , který jsou v tý chvíli praktičtější, než střelná zbraň.
Ubrání stádo i před medvědem.
A ta smečka pasteveckých psů přes den drží vlky a i medvědy dál. Aktivně vlky honí ( koukněte na videa).
Nojo, ale to u nás nejde. Ti razantní psi jsou moc nebezpeční ( já se nich třeba hodně bojím) a taky musí mít relativně volnou ruku, aby si to ošéfovali.
To se opravdu do naší krajiny nehodí.
No asi je to taky o těch počtech. Kolik psů, kolik vlků, jak kdo je odhodlaný…
Jako kavkazáci jsou dle mého top…co se radikálnosti týče, ale na druhou stranu tady máme i podstatně “měkčí” pastevce. Nejměkčí je dle mého to, co mám doma…pyrenejci…to jsou psi z mého pohledu vyrovnaní, nebojácní a neagresivní. Pokud dojde k narušení střeženého teritoria, tak udělají vše pro to, aby potenciání nebezpečí odehnali a do nějaké fyzické konfrontace by se pustili až kdyby nebylo zbytí. Nevím, někdy si myslím, že by Gina zaútočila až ve chvíli, kdy by vyčerpala všechny ostatní možnosti a masový vrah už by mě držel pod krkem. Pak by se z ní stal anděl pomsty a šla by razantně do toho, ale ani v tom případě si nejsem jistá, jak hodně kousací razance by to byla…jakože si nemyslím, že by došlo na nějaké zahrdlení útočníka.
Jako na mě je Gina málo radikál, vyhovovalo by mi něco víc radikálního, ne že bych chtěla někoho ohrožovat nebo machrovat s psí odjištěnou zbraní, ale je to spíš o tom světanázoru, který má pes …na druhou stranu je pravda, že přeci jen žiju v civilizaci a mít takového psa je méně “o hubu”, je to jednodušší.