mastnacekk: Ale kusujte. V dobrym jsem se davno vydal. Diky ifaune si to uz neprectete. Zastupy stale stejnych novacku, dojmacku, teoretiku s oslikama a lamama vas utahaj.
Chápu, že jste jako praktikující chovatel utahanej z nás teoretiků. Právě proto nechápu, proč se takovou diskuzí vůbec zabýváte.
Víte já jsem člověk, který když třeba vidí v telce, že někde vlci potrhali ovce, tak první, co ho napadne.."no kdyby tam měli pár Ginušek (pyrenejců), tak by to takhle asi nedopadlo". Stejně tak, když někde vyberou zloději barák, tak si taky řeknu …"Kdyby měli Ginušku, tak by jim tam zloději nevlezli." No ve své podstatě je mi líto, že některé ovečky nemají to štěstí být milované a ochraňované velkým a odhodlaným pasteveckým psem. Protože prostě jednu Ginušku doma mám a i když to není pes vychovaný k ochraně stáda, tak ty geny nezapře a přestože jí často označuju za bílou potvoru a kanimůru, tak ve své podstatě je prostě neuvěřitelná. Je tak neuvěřitelná, že kdybych měla ty možnosti, tak bych jí ty ovečky pořídila, aby mohla dělat to, k čemu je její plémě určené.. Opravdu mě mrzí, že tohle není řešení pro každého. Neříkám, že pak by bylo vše bez ztráty kytičky, ale už jen to, že tam ti psi jsou a že se soumrakem štěkotem hlásí, že tady ty ovce rozhodně nebudou zadarmo, tak preventivní účinek to určitě má.
Vlastně mi přijde, že největší problém nejsou vlci, ale peníze. Protože pokud budu chovat cokoliv, z čeho mám mít nějaký profit, tak veškerá opatření, která provedu v rámci toho, abych ochránila svojí investici, prostě něco stojí, ať už to je jednorázová záležitost jako postavit ohradu, pořízení pasteveckých psů a nebo pravidelné náklady třeba na udržování a opravy ohrad, krmení a veterinární péče o psy. Vylepšování ohrad, aby se zabránilo predátorům tam vniknout. Všechno potom snižuje můj zisk nebo pak už to ani žádný zisk po odečtení nákladů negeneruje a nebo v tom nejhorším případě to může být ztrátové. No a k tomu samozřejmě nějaké předpisy, třeba o tom, jak můžu pastvinu mechanicky zabezpečit.
Samozřejmě nejlevnější záležitost je, když pastvinu obeženu tak, aby mi neutekly ovečky…když se nebudu muset snažit zabezpečit to proti predátorům. No a pokud nebude vlk, tak odpadají náklady na to, abych proti vlkům ochránila ovce. Takže nejlevnější řešení je prostě zlikvidovat vlky.
A to je asi to, co mě na tom mrzí nejvíc…protože prostě na jedné straně je zvýšení a nebo udržení zisku a na straně druhé živé zvíře, jehož provinění je prostě jen to, že jde zahrdlit snadnou kořist…