kamarádovi se stává, že mu umře samička, protože v ní zůstane vajíčko a nemůže ho "porodit". Čím by to mohlo být ? Nedostatkem nějakého vitamínu nebo čeho ? Zemřeli mu teď kvůli tomu už 3 samice.
Díky za rady a pomoc
Většinou to bývá kvůli nedostatku vápníku.Po cel ýrko musí mít ptáci k dispozici sepiovou kost a já dávám ještě jednou týdně do vody Combinal A + D3 .Ten je k dostání v lékárně a je levný. 31,-
Ještě jsem zapoměl.Kdybyste viděl, že samička ho nemůže snést(to vejce) tak opatrně potřete okolí kloaky olejem a pokud to nezabere tak neprodleně vyhledejte veterináře.
Dobrý den, důvodů může být více, nejčastější příčiny jsou velmi nízké teploty při snášení, kdy se zastydnou svaly , které potřebuje samice aby snesla vejce, tady pomůže dát samičku do tepla,nejlépe k lampě, a zvyšovat vlhkost, pokud nesnese i tak musíte vajíčko jemně vymasírovat sám, injekční stříkačkou bez jehly vpravíte nějaké neškodné mazadlo do kloaky a masírujte co dvě hodiny. Další příčina je abnormálně velké vejce, což je fuška dostat ze samice, což sem řešil asi před dvěma měsícema, a nejvíce nebezpečné je vajíčko bez vyvinuté skořápky, nedostatkem vápníku, vajíčko je takové gumové a hrozí protržení vajíčka v samici.
Taky sem se stim setkal a známý mi řekl, abych rozdrtil skořápku z vařeného vajíčka a zamíchal jí to do prosa a Vše bylo do dvou dnů v pořádku, vajíčko leželo na zemi.