Dobrý den,
jak prosím vás nakličujete zrniny pro své papoušky. Mně se to pořád nedaří. Nevím, jak dlouho je nechat namočený, jak dlouho je nechat odkapat, jak....
Mockrát děkuju za všechny rady.
Já sem je hodil do sklenice s vodou tam nechal přes 12 hodin určitě, pak je proplách v sejtku a dal do nádoby na mokrej hadr kde sou rozprostřený a teď to je něco přes 24hodin a fakt klíčej, dřív se mi to taky nějak moc nedařilo... Zkuste a uvidíte... ;)
Směs zrní dám na síto, pořádně propláchnu. Síto ponořím do misky s vodou a nechám 24 hodin, mezitím několikrát propláchnu. Potom podávám jako máčené. Zbylé zrní bez vody nechám dalších 24 hodin, mezitím také proplachuju. Za 48 hodin už klíčí většina zrnin a ptáci přímají všechno bezezbytku.
Používám ke klíčení tzv. kaktusářskou metodu. Zrní namočím na 12 hodin do teplé vody, do které přidám pár kapek citronové šťávy proti možným plísním, pak zrní propláchnu, přesypu na ploché sítko, které po okapání položím na poskládaný froté ručník. Ručník během několika hodin vytáhne přebytečnou vodu a mírně vlhké zrní přesypu do skleněných láhví na zavařování toho již nepoužíváného typu se skleněným víčkem. Láhve naplním asi do poloviny vlhkým zrním a přiložím volně skleněné víčko. Asi po dalších 12ti hodinách začínám zkrmovat lehce naklíčené zrniny, další den jsou již klíčky podstatně větší. Sklenice s klíčícím zrním mám uloženy ve světlé místnosti s teplotou kolem 18°C. Zrniny již není třeba dále proplachovat a klidně se dá "vyrobit" zásoba krmení na 2 dny. Jediný problém je v dnešní době sehnat zavařovací sklenice se s kleněnýmí víčky, tzv. masovky, které se již dnes na zavařování moc nepoužívají.
Tím, že se na sklenici položí skleněné víčko / pouze položí / se zabrání další ztrátě vlhkosti a naklíčené zrní je téměř suché, papoušci je rádi přijímají.Tento způsob klíčení jsem vyčetl v nějakém časopise a je to český, celosvětově uznávaný patent na klíčení problémových semen u kaktusářů. Cone
Ono to zase trochu volné kvuli vzduchu má být, právě tím, že se pod víčko nedá ta guma to trochu větrá. Jinak to důležité jsem zapomněl uvést, ta sklenice má být plná tak do větší půlky.
cone má pravdu, horká voda urychluje ten proces. Já zrní zaleju horkou vodou a nechám to v ni tich 7 hodin, pak to properu dám na hadr na topeni a vhlčím to do tý doby než nevyraší klíčky. Ale každej má svojí metodu. Chce to aby sis to zkusil a dělal to jak ti to nejlip vyhovuje.