Mám takovej blbej dotaz ale když odchováváte vzácnější druhy papoušků (konžáci....) tak proč vždy odchováváte v zimě? To jim jako přeměníte celej životní cyklus jako když je léto tak pro ně je zima a naopak?
Dobrý den, ne tak to určitě není. Africké druhy papoušků ale i asijské hnízdí ve své domovině v období kdy je u nás zima. Někteří papoušci těchto domovin mohou u nás ve výjmečných případech zahnízdit i v letním období. Viz foto alexandr růžový vousatý foceno dnes. Znám tři chovatele těchto papoušků a ti jim zasednou jen v prosinci.
Každá zrnina má jiný obsah vitamínů. Ptáci vám podáváním slunečnice určitě zahnízdí ale může to zhoršit jejich zdravotní stav. Každá slunečnice obsahuje tuk.
no právě se slunečnice změní při naklíčení na na užitečné vitamíny a jepší nakličovat všechno čím je krmíš a já dávám oves pšenici proso lesknice kardi slunečnici
k původnímu dotazu: nejen ´vzácnější´ papoušky odchováváme v zimě, ale i menší exoty, třeba já andulky. U mne je to podmíněno tím, že je jsou na jaře lepší ceny za mladé a tím ,že je mám celoročně v budově, kde je stálá teplotanad +15C. U ´vzácnějších´ jak bylo řečeno v přírodě hnízdí ,když je tady ZIMA a navíc nejsou většinou na naši zimu dostatečně odolní a tak se stejně musí umístit do zateplených prostor. Tak když už pro ně máme místo kde je dostatek tepla v jejich přirozenou dobu, kdy se množí, tak proč je v tu dobu neodchovávat???
U mne senegalci, konžští, ale i taranty hnízdí na konci podzimu a v zimě, po přemístění do vnitřních voliér. Jednak si tuto dobu určili sami, jen u těch tarantíků je do toho troch tlačím, jednak po letní sezoně ve venkovních voliérách jsou vitálnější.
Hodně mým známý hnízdí i žakové spíše v zimě, samozřejmě za předpokladu optimálních podmínek. A asi nebude jednoduché změnit jen tak přirozenou dobu hnízdění, za všechno hovoří třeba potíže při sestavovaní párů rozel černohlavých / venustus / z jarních a podzimních odchovů. Z těchto kombinovaných období nezahnízdí, protože vesměs nedokážou sladit svůj tok.