Chtěla jsem poprosit,některého chovatele papuška šedého o radu. Chci si papouška žako koupit. Přečetla jsem si příručky a různou literatůru o jeho chovu, ale některé věci mi nejsou uplně jasné (zastřižení křídel, zda je vhodné,bydlíme v bytě tak mám strach,když křídla nezastřihneme,že si ublíží) sprchování jak často,krmení někde doporučují granule atd..
Křídla nezastříhávat, časem si papoušek oblíbí svá přístávací místa - ptačí strom, vhodná je plochá klec nad kterou je posezení. Sprchování minimálně jednou týdně, jestliže je v bytě suchý vzduch, je potřeba častěji nebo alespoň rosit.Krmení pestré - nejlépe směs pro africké papoušky Prestige Loro African pro vělké papoušky, granule Kaytee,denně větší dávku ovoce (jablko, mrkev, citrusy a zeleninu, nezapomínat na zelené krmivo). Jednou týdně přidat do vody Optimin a Acidomid (kapky s minerály a vitamíny) od fy Aquamid. Žako je jedním z nejvíce prášících a alergenních papoušků, vhodne dokoupiit čističku vzduchu nebo častěji vysávat. Žako vyžaduje péči téměř jako malé dítě, proto je vhodné mu časem pořídit kamaráda.
Dobrý den, pokud se budete držet rady od mirjany, tak váš žako bude mít velmi dobré životní podmínky. Jen opravdu vemte v potaz, že žakové velmi práší, jistě se to dá ale zvládnout, problém by mohl nastat, pokud byste měla v domácnosti alergika.
Jedině, co bych vám kladl na srdce, v případě, že se rozhodnete pro pořízení pap. šedého, nezastřihávat křídla,jistě je omezení v pohybu pro tak učenlivého papouška stresující.