Zdravím vás všechny. Jsem tu nově zaregistrován..
Chtěl bych se vás prosím optat, jestli se někdo nevěnuje kočkovitým šelmám.
Rád bych si o nich zakoupil nějakou vynikající literaturu. A k tomu nějaké zvlášť o Gepardech. Tyto exotické kočky mě velice fascinují a rád bych se o nich dozvěděl, co nejvíce informací. Od jejich narození, náchylnostem k nemocem, o jejich chovu, vzahů k lidem, k jiným zvířatům a vůbec, celkové soužití s lidmi i jinými zvířaty, sociálního chování,o jejich veškerých nemocech, povaze, potravě,(mají prý velice citlivé trávení), tématika, jak se o tyto kočkovité šelmy starat tak, aby měli velice pestrou stravu, samozřejmě kromě pozitivních věcech, by mě také zajímaly i ty negativní, jak moc dokážou být nebezpečné, popřípadě, by se mi i hodily i případy napadení člověka gepardy ( tyto kočky údajně nemají vysunovací drápy), dále ještě riziko otravy botulinem, protože když jsem to poprvé slyšel, tak se mi nechtělo věřit, že šelma může otrávit člověka, takovou informaci jsem slyšel poprvé v životě, no a k tomu ještě mě dále bude zajímat jejich integrace do přírody u mladých geparďat, pokuď je to vůbec možné .
Možná, že mě za to ukamenujete, ale já jsem toho názorů, že pokuď si někdo chová, jakoukoliv kočkovitou šelmu, tak by měl mít zároveň i povinnost, jim zajistit i potomstvo, kord, když je to ohrožerný druh.
Ale snad, až na usurijský tygry, jinak spolu moc šelmy nedokážou žít.Myslím samici + samci.
Měl bych do budoucna zájem si tyto velmi hbité šelmy chovat. Nechat postavit baráček s velkých uzpůsobeným terénem, ve kterém by se cítili v naprosté vyrovnané pohodě. Vím, že tyto zvířata podléhají přísným zákonům Cites, stejně jako dalších několik set druhů zvířat. Proto by mě zajímalo i tohle. A soukromní chovatelé nejspíše budou úzce spolupracovat z různými veteriálními středisky. Proto je mi také jasné, že zatím mám několik důvodů, proč mohu zatím, jenom nad tím uvažovat. Také bych rád dřív, nebo později, navštěvoval chovatele, kteří s nimi mají dlouhodobé zkušenosti, tak abych se dozvěděl něco i z osobních zkušeností, které nejsou jenom napsané v knize a viděl to na vlastní oči v praxi. Gepardi prý neumí zrovna nejlépe šplhat na stromy, takže jim vyhovují větve, které jsou nízko.Co jsem se tak díval i na videa, tak se někdy stávají kořistí lvů a při běhu umí velmi dobře kličkovat, přičemž k tomu využívají ocas. Ještě jsem se tak dočetl, u geparda se náznak nepřátelství pozná tak, že začnou vrtět ocasem na stranu.V přírodě mi divocí gepardi přídou vždy velice nenápadní a vždy ve střehu. Můj osobní názor na gepardy, bych jinak, mohl vyjádřit, jako "tichého zabijáka"
Zaujaly mě i menší šelmy a to Oceloti, Karakalové, Servelové,Rysové, ač jsou to malé šelmy, myslím si, že dokážou být, také velmi nebezpeční, tak třeba takový karakal, si ve volné přírodě(alespoň, co jsem, já viděl na videu), dokázal poradit se dvěmi většími šelmami velikosti vlka.
Tím nechci žádný druh upřenostňovat, všechny kočkovité šelmy jsou nádherné a každá z nich má trochu odlišnou povahu a vým způsobem vyjímečná. Co jsem viděl v jedné reportáži, tak údajně je snad nejnáročnější chov levhartů. Usurijští tygři jsou zase bohužel velice ohrožený druh, gepardi také a nechci to nijak zlehčovat, ale jsou na tom o něco lépe. Leopardy, Levharty, Jaguáry si občas pletu, ale mám dojem, že nejlépe po stromech umí šplat právě Leopardi, ovšem kdyby něco ,tak mě když tak opravte, teď si tím nejsem jistý. Pumy se snad stávají nejčastější šelmou, kterou je možné chovat.
To naopak u lvů a teď nevím, jestli se to týká jenom lva, ale u lvic, které jsou vychováváni od mala, dochází prý k tomu, že toho člověka začnou považovat, ne jenom za svého milovaného živitele, ale dokonce za svého partnera.Netuším, co je na tom pravdy, ale zrovna do lvů bych tohle neřekl.
Musím se vám popravdě přiznat, že o tyto šelmy se zajímám krátkou dobu, proto nemám ani zlomek zkušeností. Teď si momentálně budu pořizovat malé koťátko(kočku domácí) a i o nich si budu muset, lecos nastudovat, zjistit veteriální očkování na odčervování, FIV, krmení atd.... Takže, z toto můžete usoudit, jak na tom jsem. Nejsem možná, ještě ani na startu..
Jeden člověk, ze kterým jsem se i kvůli tomu dohadoval a nechtěl jsem si to připustit, ale nakonec jsem mu dal za pravdu, a že mi dal za můj názor na chov kočkovitých šelem pořádnou facku v argumentech, tak mi dal odpověď, že by bylo dobré, opravdu, si kromě informací z knich, také získávat co nejvíce informací od těch chovatelů, abych si utvořil na to názor a zjistil, jestli na to, vůbec mám.
Takže, asi tak, určitě jsem toho spoustu zapoměl.