Nejsem chovatel a tak nebudu nikomu kecat do toho, jak má prodávat štěňata…jestli má uvádět ceny a nebo ne…i tak vážení chovatelé klobouk dolů, že chováte, že my nechovatelé si můžeme u vás kupovat naše milované pejsky…jako najít štěňátkům ty nej nové majitele na světě musí být hodně těžké a ještě to vědomí, že i při tom nej vybírání to nemusí úplně dopadnout.
Takže nic osobního jen bych chtěla napsat svůj názor jako kupujícího na “cena dohodou”.
Ono často i tady kritizujeme lidi, že si koupili štěndo bez PP…a teď si stěžují…přitom zrovna v jejich případě by štěně s PP nestálo o moc víc.
Víte jak ta inzerce působí na normálního člověka, který by rád pejska a pejsek by se u něj měl dobře, ale zároveň ten člověk se prostě ani fyzicky ani internetově nepohybuje ve psím světě….u štěňat bez PP je uvedena cena…u štěněte s PP cena není, ale za to jsou v inzerátu uvedeny výstavní úspěchy, výčet vyšetření (hodně lidí ani netuší, co to je např. DLK 0/0)….a co takový člověk udělá…ani na ten inzerát nezavolá, protože si řekne, že když štěně bez PP stojí tolok a tolik, tak tohle princátko bude stát bambilion.
Další věc je, že třeba vůbec netuší za jaké ceny se štěňata s PP prodávají…třeba mě kolikrát taky překvapí ceny u plemen o kterých nemám nějaký obecný přehled…a někdy ten rozptyl cen v plemeni může být velký…myslím, že třeba např. 30-50 tis…no a takový člověk teda začne obvolávat inzeráty…a na první, který zavolá jsou zrovna ta štěňata za 50 tis…jako tak to je pro spoustu lidí dost peněz za psa…no tak ten dotyčnej si řekne, že to nedá, dál už ani nikam nevolá a vezme štěndo bez PP, kde ta cena je udaná v inzerátu.
Další věc je, že obyčejný lidi díky “ceně dohodou” nemají přehled o tom, jak se ceny v rámci plemene pohybují a tak nepoznají podezřele nízkou cenu, která u by u člověka s přehledem o cenách zvedla varovný prst.
Jasně spousta z vás řekne…dobře jim tak, měli si poshánět informace…ale informace o cenách se tedy hledají blbě a obzvlášť, když jsou třeba v rámci plemene i hodně rozdílné.
Jako já vás chovatele chápu…ale při pohledu z venku to upřímně vypadá, že ceny štěňat s PP jsou tajemstvím…a upřímně pokud nejste člověk, co se zeptá na FB skupině, jak se ceny pohybují nebo na nějaké diskuzi, tak jediné, jak zjistit ceny štěňat je obvolávat chovatele a ptát se…to je z mého pohledu ponižující.
Jako jasně v praxi to není žádná hrůza…chovatel často sdělí cenu dřív než se zeptám, ale já vím kolik ta štěnďata plus mínus stojí…ale…ale prostě musím někam zavolat a napsat nějakej líbesbríf, abych to zjistila…upřímně …mě samotné to teda není vůbec příjemné. Nemám problém s tím, že si chovatel nacení každé štěndo zvlášť…když jsme kupovali afgána, tak to tak chovatelka taky měla…my samozřejmě to nejdražší…jedinej trikolórní pejsek…už bych na ten inzerát volala, psala s tím, že tu cenu respektuji.
Hele já nevím…když to tak po sobě čtu, tak to není úplně ono, co bych ráda vyjádřila…tak to shrnu opravdu sama za sebe a z mého pohledu je pro mě prostě “blbý”, že ty ceny u štěňat s PP se neuvádějí…