děkuji za rady a promiňte za tu slohovku :-)
prosim o radu zkušenější
děkuji za rady a promiňte za tu slohovku :-)
Jinak další možná rada by byla tuto voliéru rozdělit na dvě a chovat tam například rozely, nebo alexandry malé.
Napište nám co se vám líbí, co by jste si vy tak představovala a popřípadě zda vás lákají nějaké mutace.
Nabízí se mi otázka, lze si v obýváku dobře zaběhat?
Alexandr malý
Jeho chov i odchov není nikterak náročný, mnohokrát byl odchován i v kleci. L. Keidel uvádí rozměry 75x50x220cm. Lepší podmínky a samozřejmě větší naději na odchov máme, chováme-li ho ve voliéře. Ta by měla mít výšku 2 m, šířku 1 m a délku 2-3 m……..
V ČR jej poprvé odchoval pravděpodobně J. Kasanda v roce 1962. Pár zahnízdil v bytě v kleci rozměrů 1x1x0,60 m.
Literatura: M. Vašíček. Papoušci Austrálie 1
Rozela pestrá
Chov rozel je poměrně snadný, neboť hnízdí spolehlivě i v menších prostorách. Voigt (1931) uvádí úspěšný odchov v kleci o rozměru 0,5m krychlového………
Pro rozely pestré doporučujeme voliéry těchto rozměrů: délka 3 až 4 m (minimálně 2,5m), šířka 1m. minimálně 0,80m, výška 2 až 2,5m, minimálně 1,80m………..
Straka k rozelám přidával v pokojové voliéře (180x180x80 cm) vždy dva až tři páry andulek s kterými žily v naprosté shodě a ani při hnízdění se navzájem nerušili.
Dva metry dlouhá voliéra plně dostačuje. Všichni ptáci jsou letci od toho mají křídla.
Řeknite nám, když je vám smutno z takového přístupu v jak velkých voliérách chováte papoušky Konžské, senegalce, žaky?? Mě osobně je smutno nad tím, že neustále zde někdo poukazuje na takzvané VELKÉ LETCE. Pokud chcete, aby se ptáci dobře proletěli, tak by měli mít voliéry alespoň 10 metrů dlouhé a ne li více. Už to, že je chováme ve voliérách jim ubíráme jejich přirozený dlouhý let.
Z vašeho příspěvku jsem pochopil, že ne já vnucuji někomu své názory, ale právě naopak někdo vnucuje své názory a nenechá nikoho slušně napsat svůj názor.
Právě z takového přístupu je mi spíše smutno. Nic špatného neudělal. Jak jsem psal v rozměrech 200 x 80 x180 cm se běžně chovají a odchovávají a ptáci nikterak netrpí.
Afriku mám ve voliérách v délkách od 1,6 do 2,2m. Mám prozatím hotové jen jedno zimoviště / odchovnu /, řeším teď dilema jestli se dle finančních možností věnovat vytvoření další připravené místnosti 6x4m - kachlíky, vnitřní ubikace....., nebo udělat nekolik neprovizorních výletů , ke kterým by se v budoucnu přistavěly další, nebo dopárovat několik lichých kusů, které jsem se rozhodl neprodat.A že to jde ne najednou, víte jistě sám.
Myslím, že když už situace pokročila tak daleko, že jsou stanoveny minimální rozměry pro chov třeba klokanů, mohly by se stanovit i min. rozměry pro jednotlivé kategorie papoušků. Jednou se pan Vašíček po návštěvě u p.Antonína v Německu ve své reportáži zmínil o stanovených rozměrech výletů např. pro papoušky královské- 6m.Co k tomu dodat?
Takže z mého pohledu propagace menších chovatelských zařízení vede v budoucnu jen ještě ke zmenšování daných rozměrů.Jinak ještě i kapacita v chovu papoušků paní Lowová doporučuje v plánování voliér stanovit rozměry a pro jistotu ještě metr na délku přidat. Víte, celkem jsem prožíval návrh § 24a, snažil jsem se pochopit i ty tlaky z druhé strany, ze strany nechovatelů proti chovatelům, a rozhodl jsem se , že budu dělat vše pro to, aby chovatelé nebyli nazýváni trapiči chovaných zvířat, aby pokud možno vymizel termín / už zaveden / týrání chovem.Takže budu reagovat na všechny náměty k diskusi, které směřují ke stísněným podmínkám ať už v chovu ptactva, terarijních zvířat nebo čehokoli jiného.Striktně tedy budu reagovat, nikoliv napadat, i když z vašeho pohledu je to asi stejné.
Jinak chovatel u kterého jsem byl a kupoval mladé alexandry velké, tak je má 12 let ve voliéře. Vnitřní 1,5x1,5 m. Pak ptáci musí prolést okýnkem ven a teprve mají k dispozici dílku 3 metry a šířku 90 cm. Co jsem viděl ptáci nijak netrpěli, mají se k světu a jejich překrásné odchovy to jen dokazují. Druhý chovatel kterého jsem navštívil je měl ve vnitřním prostoru 2x2 metry. Ptáci hnízdili a opět nevypadali, že by jim něco chybělo. Neříkám, že jsou to ideální rozměry. Ale tvrdím, že ptáci nijak netrpěli a byly v perfektní kondici.
Korela chocholatá měří cca 30 - 32 cm
Rozela pestrá měří cca 30 - 33 cm
Alexandr malý měří cca 39 - 41cm (mají v podstatě delší ocas)
Když píšete, že korelám vaše voliéra stačila, tak si myslím, že by nebyl problém ani u těchto papoušků.
Jinak vám se zpěváky držím palce a přeji zebřičkám, aby co nejdéle prchaly.