Mutace kakariků
http://www.kakariki.net/ftopict-155.html
Ale žlutá u mě vede...
Prvním problémem: jsou samozřejmě chovatelé. Kakarici jsou bráni jako slepice, nebo králíci, protože se hodně rozmnožují. Je to pták vhodný pro množitele a to je velký problém a proto se ani nikdo nějak vážněji nespecializuje na chov kakariků. Jejich cena je někdy až směšná a prakticky se zde nerozlišuje kvalitní a nekvalitní kus, protože jde chovatelům odchovat co nejvíce mláďat ať jsou jakákoliv.
Druhý problém: Je nevědomost chovatelů. Je zde velký problém rozeznat například plavého ptáka od skořicového. Teď jsem byl na burze v Přerově s přítelem panem Tesařem a letmo jsem prohlížel i kakariki. Stalo se mi to poprvé v životě, kdy jsem narazil na pravého lutino kakarika (nepleťme si se žlutým ptákem). Okamžitě jsem se byl zeptat na cenu a chovatel ani nevěděl, že se jedná o lutino mutaci. Cena byla 350 Kč a prodával ji jako žlutého ptáka. Bohužel jsem neměl, už žádné peníze a tak jsem lutino kakarika viděl poprvé a asi naposledy. Proto v ČR nemůžeme ani čekat nějaký převrat v nových mutacích. Jediná možnost je dovést tyto mutace ze zahraničí a začít dobře pečovat o tyto ptáky, tak aby se dosáhlo co nejsilnějších jedinců.
Mutace: Mutací je poměrně hodně. Problém je v tom, že chovatelé chtějí znát jen žluté ptáky, protože jejich cena je vyšší. Mě osobně okouzlili čistě zelení ptáci. Dále jsou skořicový, plavý, zelené straky, žluté straky. Strakatí ptáci jsou velice atraktivní a jejich chov nás může bavit, protože se neustále snažíte odchovat jiné procento strakatosti. můžete odchovat ptáky, kteří budou na půl zelení a na půl žlutí. Nejvíce atraktivní a i cenově vyšší jsou strakatí ptáci, kteří jsou žlutí a mají jen 10 - 20 % zeleného zbarvení. Pak jsou velice pěkné skořicové straky. Dále jsou to různé další mutace jako žluté, lutino, dokonce jsou i ptáci s tmavým faktorem, takže někde musí být i olivová mutace. Těch možností je spousta, ale když dojedete na burzu, tak z 80% naleznete pouze žluté ptáky.
Závěrem: Nedávno jsem prodal jeden ze svých 4 párů, ale i přesto mě kakarici pořád oslňují svým zbarvením, hlavně pak chováním a jejich nároky na chov.Neustále bojuji s myšlenkou, že jejich chov u mě budu rozšiřovat, ale odrazují mě jejich složité nároky. Každý v nich vidí nádherné a nenáročné ptáky, ale problémy se dostaví jakmile začnou přepeřovat. Mají radši studenější a vlhčí prostředí než teplejší prostředí.
Jak rozliším skořici od plavých...?
Plavý a skořicový se poznávají velice obtížně. Plavý pták by měl být výraznější a jasnější.
sejček
Každopádně bych velice rád taky něco dovezl ze zahraničí, ale ještě nějak na to netlačím. Proč si kupovat nějaké extra mutace, když nemám probádané pořádně ty základní.
sejček