Zdravím, začínám s pižmovkami a rád bych si udělal trošku přehled, pokud to budu brát zodpovědně, tak jak by měl být optimálně těžký/velký chovný kačer ? Moc chovů jsem neviděl a na výstavách je jich taky poměrně málo ale zatím jsem, podle velkého ozobí a krabatého obličeje viděl myslím hlavně starší kusy a ne o moc větší než kačeny, kačer by měl být samozdřejmě o dost větší, takže se asi moc lidí netrápí tím co pustí do chovu, když se to většinou shání nedospělé tak to taky chápu, tak co by měl být tedy ideál a doufám že můj kačer není úplně špatný :)
Když s chovem pizmovek začínáte,musíte se podívat po výstavách,jak píšete,a popřípadě chovné kačenky a kačera od chovatele koupit…já chovam +- 5 kačenek,k nim kačera, kterého asi po 2 letech měním za nového,nejlíp z výstavy....teď mám ročního,váží 6kg, letos 75 kačenek,95% oplozenost..
Odpověď na příspěvek uživatele Lukáš z 23.12.2016, 21:05:38
Zdravím. Před pár týdny jsem zprostředkovával dvěma známým vzájemnou výměnu jejich letošních nadějných kačerů černého zbarvení, kroužkovaní, pro získání nové krve. Zkušení chovatelé, jeden z nich dělá i posuzovatele - tj. předpokládám, že kačeři nebyli žádný brak (sám jinak do pižmovek nedělám). Přitom jsem si je převážil. První 4,65 kg, druhý 4,15 kg. Přesný věk a datum líhnutí neznám. Ale předpoklad těch 5+ kg v plné dospělosti.
Co se týče věku, další známý má hlavního kvalitního chovného bílého kačera cca desetiletého, a počítá s ním i pro další chovnou sezonu.
měl jsem asi 7 let chovné hejnko 1,3 neobměňované (nebyl důvod), kachňata z prvních hnízd vždy prodána, z druhých min ½ opět prodána, tak aby kachna vodila cca 8 kačat, což stejně vycházelo tak , že každých 14 dnů se pekla kachna až se přejedly (hlavně je nikdo nechtěl škubat)
ale stejně to vycházelo min 30 kačat/kachnu, takže ančovičky 75/5 je evidentně jen z 1.hnízda
Odpověď na příspěvek uživatele lupus4 z 18.11.2023, 13:21:57
Ano,z prvního líhnutí..kačenky prodány s matkami,zbyly mi kacenky dvě, další líhnutí už jsem nechtěla.. kacery také nechávám i 5 let,pokud je plodný..loni jsem musela dvouletého kačera vyřadit z chovu..někde si pochroumal nohu a bylo po..neudržel se na kačence,kulhal...☹️..
Jak se vam daří pizmovky?..mám 1/5 pizmovek,letos dvouletého kačera.. dvě dvouleté kačenky už bohužel, vlivem teplého počasí , začaly snášet uz koncem roku...jedna uz chtela zasednout,ale nemam prostor na odchov kačenek od konce ledna..tak jsem vejce musela zrušit…38 vajec 😥..vařím slepicim😕..nepamatuji,že by mi pizmovky takto brzy snášely 😕.. škoda..
Odpověď na příspěvek uživatele bohemia.gall z 10.01.2024, 09:56:52
Také mám ještě 3 mlade loňské,ty jsou v pohodě,ještě naštěstí nesnáší..tak snad začnou podle plánu 😀👍.. ty dvě starší kačky mesic odpočinou a začnou znovu.co se da delat🤔…husy mam tři..modlím se,aby taky nezačaly snášet..ale tam bych to vyřešila sběrem a líhni..loni jsem měla první housata 14 dni v koupelně..to byl zážitek 😀..
Vejce pižmovek se dají konzumovat, je škoda je vařit slepicím. Jedna moje kačka loni zasedla koncem ledna , a dopadlo to tak, že jsme měli 12 kachńat doma, v koupelně v teple cca 4 týdny.
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 29.01.2024, 20:08:02
Já vim,je to škoda,ale na podzim jsem koupila kuričky hybridek a stále snáší jak o závod,tak mám pro všechny vajec dost.. už mám zase plné hnizdo vajec od mladých pizmovek 🤦😀..ale ta už jim nechám.. předpokládám, že zasednou tak v polovine února..to už zvladneme😀🦆🦆🦆
Odpověď na příspěvek uživatele Musil z 30.01.2024, 08:29:24
Jj, akorát..vejce nebrat,ale nesmí namrznout..kdyby pizmovky snášely venku,tak bych jim vejce brala, ukládala v asi 15°C, vyměnila za podkladky..ve stejnem počtu vajec..pizmovky snesou kolem 20 ti vajec,potom zasednou..tak vam sednou asi koncem února.. káčata se lihnou za 35dnů..to už bude snad teplo..
.tak už to začalo 😀..pod pižmovkou se včera začala líhnout kačátka..vejce jsem ani nepočítala,tak se nechám překvapit 🤭 …prvních 13 kačenek už mám doma pod žárovkou,nějak se pod mámu nevešly, ještě má pod sebou dost naklubaných vajec🤦🤦😄
Paní Schmidtová,po přečtení Vašeho přispěvku mám na Vás dotaz “Vy v průběhu líhnutí káčata odebíráte a až po ukončení líhnutí je vracíte pod kachnu ? Děkuji za odpověď.
.. normálně kačenky od kachny neodebírám,jen, když je jich hodně, jako teď..káčata byla namačkaná pod kachnou i mezi vejci, která byla naklubaná..mohlo by se stát, že by se kačátka umačkala..mám s odebráním zkušenost, kacenka v klidu dolihne zbytek,potom je přemístím do odchovny a káčata z kuchyně vratim k ostatním.. hlavně musí být v teple a suchu aspoň týden..