Jsem studentem druhého ročníku zemědělské školy, kde zrovna v předmětu Chov zvířat probíráme krajiny na těle HZ, které vůbec nechápu. našel by se tu někdo, kdo by mě tuto problematiku vysvětlil? :)
Odpověď na příspěvek uživatele Erik Medzibrický z 30.11.2015, 18:52:01
Krajiny těla hospodářských zvířat jsou důležité např. pro určení kvality masa v té určité "krajině" a tím i k jejímu specifickému zpracování v kuchyni, tedy k úpravě kuchařem. Znalost anatomie a "krajin" těla hospodářských zvířat patří např. do oborů "zootechnik", "řezník", "kuchař". Informace na uvedené téma hledejte v učebnicích a anatomických atlasech pro zemědělské a veteriární školy a pro učební obory "řezník a kuchař". V odborných školách jsou k uvedenému tématu k dispozici popsané sádrové modely h. zvířat a závěsné obrazové "mapy". Některé odkazy např.:
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 20.01.2024, 11:23:21
Po 8 letech opravdu neodpoví.
Navíc ve veterinární anatomii se pojem inferior a superior nepoužívá, protože zvířata chodí vesměs po čtyřech. Takže nemají vena cava superior a inferior, alébrž cranialis a caudalis. Přeloženo - nemají horní a dolní dutou žílu, ale přední a zadní.
No nekecej,🙃 já fakt bez těch brýlí už nedám ránu, písmena trefím i když mi nesvítí klávesnice…ale tak co , bylo to navrchu, třeba si někdo osvěží paměť , se nudím, nemám zatím vycházky, manžel už peče buřty na ohýnku u rybníků a my se psinou bručíme doma.
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 20.01.2024, 13:18:06
Jejda, Vy jste ochořela? Tak to přeji brzké uzdravení!👍
Jinak ty “krajiny” jsem původně také pochopila jako že, kde je kýta, plecko, panenka atd. 😂 Ptž termín “krajina” se fakt v anatomii nepoužívá; používá se to, co jste psala Vy - roviny.
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 20.01.2024, 13:20:45
A to my v anatomii učíme i krajiny těla, jako třeba regio brachii, hypogastrica nebo colli.. Ale v hygieně potravin je to už po řeznicku - plecko, žebírko, krkovička.🙂