Teda domnívám se, že byste měla vybírat štěně od takové feny, která umí "hlídat", ale současně se umí i "dobře chovat", to znamená, že má přirozenou inteligenci na to, aby opakovaně nerafala a nevrčela na známou návštěvu včetně např. poštovní doručovatelky, aby nehonila po dvoře slepice a kočky, aby Vás poslouchala, to znamená přestala štěkat, když jí to poručíte, přestala vrčet, když jí to poručíte, přiběhla na zavolání "k noze" apod. Takovým vzorným psem je např. vlčák v rakouském TV krimiseriálu "Komisař Rex". Pozor na jedince, kteří jsou nevychovaní, a proto nevychovatelní, a nakonec zaútočí i na svou paničku. I tací existují. VELMI ZÁLEŽÍ NA POVAZE A PŘIROZENÉ VROZENÉ INTELIGENCI PSA / FENY. Zkrátka (dle mého mínění) správný pes nemá být celodenně řvoucí bestií, nýbrž pozorným a citlivým hlídačem obydlí před neznámými osobami a přítelem své paničky a páníčka.
Dobrý den všem doufám že se najde někdo kdo mi alespoň trochu pomůže. Žijem v bytě 3+kk a strašně moc si přejeme pejska jenže nevíme jakého.Od dětství mě to spíše táhne k většímu psovi takže bych chtěla velkého psa(tím myslím velikostně například vlcak).Zkusenosti se psi taky mám.Hledám psa který by byl schopný svého majitele ochránit nemusí to byt 100% hlídač ale třeba kdyby jsem sním šla pozdě večer tak aby zasáhl, denně by jsem mu věnovala klidně 4 i více procházek a to i dlouhých přes víkend by jsem s ním jezdila na chatu takže tam by se mohl pořádně proběhnout.