teda když to tak vidím připadá mi to jako samička roháče obecného. Jaký je rozdíl mezi samičkou roháče a roháčkem kozlíkem?
Roháček kozlík (Dorcus parallelipipedus), sameček.
Roháček kozlík (Dorcus parallelipipedus), sameček.
J5:Roháček kozlík (Dorcus parallelipipedus), sameček.
Ty jo, ste dobrej👍 Bych taky z fleku napsala, že je to ,,pani roháčová"😲
Já ne, to gůgl 😉. Jinak samičky roháče obecného jsou jiná váhová kategorie. Vzhledem k tomu že předmětný brouček sedí evidentně na dámské ručce nebude měřit víc jak cca 2cm, což má k běžným 4-4,5 cm samičky roháče daleko. Jiná možnost tedy nezbývá protože roháček jedlový (Ceruchus chrysomelinus) , jako další možný, je příliš vzácný.
teda když to tak vidím připadá mi to jako samička roháče obecného. Jaký je rozdíl mezi samičkou roháče a roháčkem kozlíkem?
1/ na fotce je samec
2/ velikost
3/ pletu se (nepravděpodobné)
Pro porovnání. Oba druhy na ruce.
Anonymní:teda když to tak vidím připadá mi to jako samička roháče obecného. Jaký je rozdíl mezi samičkou roháče a roháčkem kozlíkem?
Na té původní fotce je samec roháčka kozlíka. Samička roháče obecného je podstatně větší a ne tak zploštělá.
Cvrk:Na té původní fotce je samec roháčka kozlíka. Samička roháče obecného je podstatně větší a ne tak zploštělá.
Aha děkuji, dneska se mi podařilo zachytit toto
Střevlík .
Anonymní:Aha děkuji, dneska se mi podařilo zachytit toto
Střevlíček, asi rod Harpalus (kvapník).
Cvrk:Střevlíček, asi rod Harpalus (kvapník).
Děkuji
Pomůže někdo s určením pavoučka, vypadá jak malý štírek.
Některý z řádu Tibellus? Moudřejší napoví.
Podle mě je to Tibellus oblongus.
listovník štíhlý (Tibellus oblongus)
děkuji.
Čí to mohou být vajíčka nalezená ve vlhké hlíně. Připomíná mi to slimáka nebo hlemýždě ale takto na podzim?
To je rozhodně slimák.
https://www.nkz.cz/praxe/choroby-skudci/na-podzim-zlikvidujte-vajicka-slimaku-snadnym-trikem-se-jich-zbavite-na-jare
Autorka doporučuje hlístice, ale ty bohužel a nevím proč už několik sezon nejsou k dostání. Pokud by příští rok zas na trhu byly, neexistuje snad lepší prostředek, ale nedržte se návodu napoužití, který doporučuje z hlístic udělat roztok a plošně stříkat zahradu, to funguje mizerně a málo a draze. Nejlepší je koupit nejmenší možné balení hlístic, rozředit podle návodu a do roztoku namočit na cca 10-15min nasbírané slimáky. Pak infikované slimáky roznesete po zahradě, ti zalezou do půdy, kde zahynou. Slimáci jsou kanibalové a mrtvolky nadšeně konzumují, tak se zbavíte do několika dnů celé kolonie. Zbylý roztok se také využije, pokud máte kompost, což by každý zahrádkář měl mít povinně 😀. Roztok do něj nalijete. Jednak kompost je oblíbeným místem slimáků, ale hlavně v něm hlístice najdou místo, kde přečkají v teplém jádru kompostu zimu, jinak byste museli ošetření každý rok opakovat. Jak do kompostu přidáváte další materiál a prohazujete ho, neustále směs očkujete hlísticemi, kdykoli tento kompost potom použijete na zahradě, zajišťujete svým rostlinám naprosto bezpečnou a nejedovatou ochranu před žravými slimáky.
https://www.biocont.cz/nemafence-phasma-12-mil-40m2/
Koukám, že už upravili návod, ale nechám to tak, jak jsem výše psala. Jen zdůrazním, to balení zlikviduje slimáky na několinásobně větší ploše, než uvádějí.
já na slimáky mám modré granulky jako jed, fungují spolehlivě ale mám na zahradě i slepice tak mám o ně trochu strach.