No sice nejsem chovatel, ale nad vašimi posledními příspěvky, pane J.M., mi už obyčejný selský rozum zůstává stát a troufám si jako zatím nedostudovaný ekolog a biolog říct, že o ekosystémech toho víte asi tolik, co já o chovatelství.
Pokud by se chudáci holubi trávili tak silně namořeným semenem a chemickými postřiky na polích, tak nejenže by pomřeli všichni polařící holubi ale vymřela polovina holubů z měst, nemluvě o další divokém ptactvu, bioakumulace takových látek by v ekosystému způsobila větší katastrofu, než ten váš vzpomínaný zuřivý kohout, co skáče na záda nicnetušícím měšťankám v lese nebo hub chtivé prase (to už je opravdu trochu přitažené za vlasy, nemyslíte?) - z těch důvodů bylo například zakázano DDT.
Navíc hájenka se zvířaty potulujícími se na kilometr daleko je víc než jen pravděpodobně extrém, ke kterému se zákony o myslivosti a ochraně přírody hodí stejně jako připomínky o škodách - ale to je extrém. Nemyslím si, že by myslivce nějak zvlášť zajímaly nějaké slepice, které babička nechá hrabat za humny a které se od "domovské" chalupy nevzdálí dál než na dvacet metrů a na večer se vrátí do kurníku, o které jde mně - a o tomhle si nedělám iluze, alespoň u nás na Moravě se snad v každé vesnici dá přes den zahlédnout alespoň jedna slepice, která není za plotkem a nikdo za to po soudech potahovaný není, nevím jak u vás v Čechách, tam jste možná outlocitnější a doma v šuplíku máte výpisy z katastru, abyste každou drzou slepici mohli majznout po hlavě, sotva strčí drápek na váš pozemek (to je jen nadsázka, samozřejmě).
Pokud jde o sousedské vztahy, pokud mám souseda, který je na to háklivý, přece nebudu natruc nechávat svoje zvířatka potulovat se mu před nosem, když by mi je mohl potrávit. To pak musím z rizikem ztrát asi počítat, když jsem trubka a hlava dubová.
Stejně jako si ve vámi zmiňovaném hypotetickém případě nemůže chovatel stěžovat, že mu myslivec zastřelil zvíře, co nechal potulovat se po cizím lese, to může být rád, že mu ten myslivec nepřijde dát do nosu.
Což jsme opět v tom lese, kam jsme se dostali asi tou výše zmiňovanou hájenkou. Pokud mi les nepatří, nemůžu si na něj dělat nárok, natož se snad s někým dohadovat, kdo má větší právo tam mít svoje zvířata, protože ho nemá nikdo. Ve státním lese nemají zvířata soukromníků co dělat. To se snad dělalo ve středověku, že se prasata vyháněla do panského lesa.
Pozastavila jsem se i nad příkladem, že chovatel nechal zvířata v ohradě pomřít hlady - pokud byly v ohradě, tak to nebyl polovolný chov, ale chov nějakého blbce a tyrana, co by se měl nechat zavřít (a to vážně nejsem nějaký hippie, ale tento případ rozhodně spadá do týrání zvířat).
Co se týče přesunu polovolně chovaných zvířat za hranice... Z toho, co jsem zatím zjistila, se polovolně nechovají zvířata se silným migračním pudem, to by byl chovatel sám proti sobě a místo extenzivního chovu by provozoval chov prodělečný a opět zralý na tahanice u soudu. Ovšem, právě tento problém už v minulosti nastal a sice s ondatrami v první polovině minulého století, které se z Čech rozšířily prakticky po celé Evropě. Takže ano, u nevhodných a tím tuplem nevhodných nepůvodních druhů, je polovolný chov zcela vyloučený. Navíc dnes se k nepůvodním druhům přistupuje s pravidlem předběžné opatrnosti - tedy jsou vini invazním potenciálem, dokud se neprokáže opak. Nepůvodní, ale už s nějakou historií (pávi, kachničky mandarinské, karolinské a podobně), jsou trochu jiná kategorie, abych předešla dalším diskuzím a chytání za slovo.
Vy pořád zmiňujete napadení nicnetušícího turisty nějakým větším savcem, ale na to jsem se opravdu neptala ani ve své původní otázce - ptala jsem se na drůbež a další zvířata, leč do polodivokých chovů savců mi zatím spadá jenom kočka domácí, jinak se to snad nedělá (s výjimkou opět extrémů). A když už jsme u koček, ty sice uloví občas ptáčka, ale rozhodně nemají šanci nějakého vzácného vyhubit, zas tak velký akční rádius nemají, ani takovou potřebu lovu. Stejně jako všežraví a býložraví ptáci, pokud by totiž rostla chudinka ohrožená rostlinka jen na jednom místě, asi by se o takovém endemitu vědělo a byl byl přinejmenším v nějaké zóně ochrany. A přestože máme z glaciálů u nás takových super vzácných rostlinek relativně hodně (oproti třeba jiným evropským státům), ve smrkových monokulturách, které jen pomalu mizí, ani jiné kulturní krajině už se dávno najít nedají a tudíž takové riziko je vcelku zanedbatelné.
Nakonec se chci omluvit za termín o vytrhávání letek, tady je vidět, že nejsem chovatel, v literatuře (české, chovatelské) jsem se dočetla o zastřihávání letek, ale protože tím nežiju, napsala jsem to jinak, než jsem to četla, tudíž jde o moji chybnou interpretaci, kterou jsem napsala v rychlosti bez přemýšlení.
Závěrem přestože diskuze sklouzla někam šejdrem, vám děkuji za první připomínky o rizicích, které ještě byly k věci, kterým se budu věnovat, ale na podrobné čtení zákonů asi nebudu mít kapacitu a není to náplní mé práce, ani nebudu volat na jatka a do kafilérií.