Na internetu se najdou návody i fota budek pro ptáčky. Posílám některé odkazy:
http://www.domacidilna.cz/dilna/dilna.nsf/0/748c49657c14931ec1256afd0056aec7
Ma nekdo zkusenost s vyrobou budek pro sykorky? Mate fotky budek a hnizdi v nich sykorky?
Na internetu se najdou návody i fota budek pro ptáčky. Posílám některé odkazy:
http://www.domacidilna.cz/dilna/dilna.nsf/0/748c49657c14931ec1256afd0056aec7
Ještě dodatek: Ptáčci všeobecně mají nedostatek budek k hnízdění. Takže pokud se jim podaří do budky se dostat tj. protáhnout se vletovým otvorem, a pokud je budka alespoň v průměrně vyhovujícím místě, tak tam určitě nějaký pár zahnízdí. Ze zkušenosti vím, že by budka měla být na stromě dost vysoko, aby se k ní nedostala kočka. (Budka může být připevněná i pod stropem otevřeného balkonu na domě). Také ptáčci upřednostňují budku schovanou v listí, aby na ni nepražilo slunce. Vletový otvor směrujte k jihozápadu. Budka musí být pevně připevněná, aby za větrné bouře ji vítr neutrhl, nebo nevyklopil z ní mláďata. Ptáčci také zjara s hnízděním POSPÍCHAJÍ, a proto jsou vděční i za suché a vhodné vystlání budky. Nejlépe jim vyhovuje (domnívám se) jako výstelka dostatek suchého měkkého jemného mechu (bez zeminy), včetně dolíčku v něm. Samozřejmě, že je nutná nepromokavá dost široká stříška (např. krytá kouskem PVC linolea ?); to lino může se stříšky přesahovat částečně na zadní stěnu nebo i na postranní stěny budky, které tak budou zvenku chráněné proti dešti a průvanu. Ještě je zajímavé, že ptáčci vyžadují, aby jim člověk každý rok před hnízděním budku vyčistil a doplnil nové čisté stlaní.
Zdravím. Já jsem předloni vyráběl budky viz foto. První dvě zleva jsou pro sýkory koňadry a úplně pravá pro sýkoru modřinku. Poslední roky mám ale zkušenost, že se v budce uhnízdí vždy vrabci polní. Budka pro modřinky zůstala prázdná protože se do ni vrabec menším otvorem nedostane. Dřív mi v budkách hnízdily koňadry pravidelně.
Diky za odpovedi, jeste ma nekdo nejakou zkusenost?
tak sem vcera take vyrobil tri budky pro sykory. Jak se udela pekne dam je na jablone na zahrade a budu zvedavy jestli budou v nektere hnizdit.