Dobry den ,mam3 kachny a zacaly nest vejce.Prosim o radu,mam jim je sbirat,jak je mamkladovat v jake poloze a jak dlouho.Az si kacka udela hnizdo.Misto vajec jim nechavam podkladky.Muzou se kachni vejce pouzivat v kuchyni.Uz jich mam celkem dost .Dekuji maria
Dobrý den, chovám indické běžce ve více kusech, tak vám snad dokáži poradit. Indičtí běžci jsou především skvělé nosné kachny, nanesou až 180 ks vajec ročně! S přirozeným odchovem je to u indických běžců horší, ale je možný. U mě se daří, záleží to na konkrétních kachnách, některé to zvládnou jiné ne. Nutná je zahrada s úkryty a trávou. Jen tam si kachny vyhlédnou vhodné hnízdo a postupně to něj nanesou vejce. Vejce není nutné odebírat, kachny do něj budou každý den snášet vejce až zasednou napevno. Vejce odebíráme pouze vybere-li si kachna špatné místo k hnízdění (málo ukryté), kde by hrozila predace vajec kunou nebo jinými vetřelci. Když kachne vejce odebereme bude dál hledat jiné hnízdo a snášet stále jinam, až najde vhodné vejce neodebírejte a pak bude snášet stále do stejného hízda. V tomto období se může stát, že kachny trousí vejce po zahradě a ještě hnízdit nebudou. To je normální, mají v sobě vtisknut instinkt, který jim radí kdy zasednout, aby káčata přišla na svět do teplého počasí. Také se stává, že první vejce je sneseno do lajdáckého neupraveného hnízda a postupně, jak bude kachna přinášet další vejce, bude si hnízdo zdokonalovat.
Odpověď na příspěvek uživatele Chrástek z 07.03.2015, 15:48:51
Dobry den dekuji za odpoved,snad se mi podari kacenky vylihnout.tyhle co mam sem si vylihla sama.Dostala jsem k narozeninam 20 vajec a19 se jich vylihlo .Jsou neunavni hledaci slimaku a jine haveti ,nenarocni na krmivo.Krmim vkch2 energyt na pul s psenici voda s acidomedem vapenny grit,ted pridavam plastin vojteskovou drt ,cely den jsou na zahrade. Uz se tesim na drobotinu.Snad to vyjde u kacky.Maria
Odpověď na příspěvek uživatele Chrástek z 07.03.2015, 15:48:51
Dobry den,to jsem jeste ja,kacky mi snasi do chlivka mam udelane hnizdo z bedynky vystlane senem, a ty vejce muzem konzumovat,pisete az 180 vajec od jedne kacky.NEBO JAKE MATE JINE VYUZITI. Dekuji Maria
TAK SI MI SEDLY DVE KACKY DO JEDNOHO HNIZDA,peclive se stridaly v sezeni koupani, problem nastal v polovine sezeni kacky zacaly vyhazovat vejce z hnizda,az ho nakonec opustily.Nyni obe uz zase nesou,vejce sem dala do lihne, tak snad z toho neco bude.Pod slepici bylo 8 vajec vylihlo se 6 kacatek.Nevim proc z hnizda odesly,nic je nerusilo,ani kuna nebo jiny skudce nepripadal v uvahu ,kacer postaval pobliz.Uvidim co bude z lihne Maria
Dobry den,tak se mi vylihlo 13 kacenek.Jsou nadherne,z druheho hnizda mi kacka po 14 dnech slezla ,vejce sem dala do lihne a ted se mi lihnou kacky s odstupem 1dne.To tam ta treti kacka nesla vejce ,uz jich je 10.Zatim byly jen 2 vejce ciste,takze se kaceri cinili Maria