rosela rubino
Co se týká rozel, tak je fakt, že některá austrálie se velice špatně prodává, ale dle mého se stejně nakonec odchovaní ptáci prodají. Co se týká přírodních rozel, tak jsou opravdu překrásné, tak jako i všichni přírodní ptáci. Jednu dobu byli velice v módě žlutí kakarici já sám jsem si pořídil přírodně vybarveného kakarika a opravdu musím říci, že všichni přírodní ptáci jsou překrásní. Rubina se mi líbí, už od počátku chovu, tak jako jsem propadl fialovým mutacím u agaponisů, tak jsem propadl rubino rozelám. Jsou to velice atraktivně zbarveni ptáci a myslím si, že neustále přibývají zájemci o chov ptactva a věřím, že takové rozely pro ně budou vždy velkým lákadlem pro začátek.
Chci tím říci, že můžete mít kvalitní výstavní jedince a pouze 3 z mláďat budou co do kvality týče špičkovými jedinci.
Na závěr pár rad co jsem odchytil od starších chovatelů:
Když začínáte s novým druhem pořiďte si více párů. Od starších chovatelů často slýchávám "jeden pár-žádný pár" Jejich odchovy pak nabízejte jen v párech nebo jen samce protože po samicích se většinou zapráší a samci vám zůstanou doma. Klidně si nechte mladé samice celou zimu doma. Nebojte se, že samice neprodáte. Na jaře vám zájemci o ně málem utrhnou ruce. V této době klidně prodáte loňskou samici pestré i za 800kč.
pěkný den!
Tomáš
Tyto poznatky bych napasoval na stejné krmné dávky během odchovu jak kvalitou, tak kvantitou a na kvalitní podmínky v mimohnízdním období.