D.den,
prosím moc o radu-máme andulku(samičku),vzali jsme si jí od chovatele,takřka hned jakmile opustila hnízdo.Byla zlatá-spala s námi,choulila se k nám,je velice inteligentní,všímavá,komická-umí úžasné kousky.Ale zároveň je velmi dominantní.Máme doma i 2 morčata,kterým leze do klece a někdy je napadá.Krev tedy neteče,ale od všeho je vyhání,štípe je,u všeho musí být první,tahá jim tráv,seno z tlamiček.Na druhou stranu s nimi spí v pelíšku a tulí se k nim.Pořídili jsme jí samečka,ale po pádu(jako malý vypadl nějak prý z hnízda ve voliéře)-nemůže létat.Brali jsme si ho od stejného chovatele,jeho vada nám nevadila.Myslela jsem,že když bude mít parťáka,bude lepší-ale toho terorizuje také.Kouše mu nohy, křídla,obrací ho na záda-asi ví,že není zcela zdravý a někdy mi to připadá,že ho chce snad usmrtit.
Co s tak.povahou u andulky,je to vůbec normální?Dali jsme jí i hnízdící budku,ví o ní,leze do ní,ale asi jsme jí nepořídili pravého partnera.Také hodně prudce lítá-tak.nálety dělá,mává křídly,jakoby se vztekala,pak přiletí k samečkovi a domáhá se pozornosti,ale až hrubě.Někdy je zase milá,přítulná.
Obě andulky mají volnost po bytě-jen na noc spí v kleci.Mám jí dát pryč a pořídit anduláčkovi novou partnerku nebo k ní ještě zdravého partáka.Ale bojím se,aby nový sameček neokoukal její chování a neubližovali spolu morčatům a nemocnému anduláčkovi.Je to vůbec normální tak.střídavé chování.Chvíli hodná a pak zase zlá.
Budu strašně moc vděčná za rady od zkušeného chovatele.Děkuji,s pozdravem Švarcová
že andulka terorizuje handicapovaného papouška není překvapivé. papoušci s handicapem do "hejna" nepatří, ostatní ptáci na ně bývají zlí.
mám velmi dominantního pyruru, který také rovnal do latě svého parťáka v kleci i ostatní (mnohem větší) papoušky, po úrazu zobáku klesnul na společenské dno
Odpověď na příspěvek uživatele mura z 14.05.2014, 11:22:21
Děkuji a bylo by řešením pořídit jí zdravého parťáka a nechat nelétavého samce.?Nebo by pak mohli oba terorizovat toho hadicap.Já myslím,že ona má prostě tak.povahu(protože je tak.i k morčatům-furt je štípe a oni jí nic nedělají) a možná by jí bylo nejlépe samotné.Že nesnese nikoho u sebe.I když byla jako malé mládě mazlivá,přítulná,hravá-nyní se nenechá ani pohladit,ale přilítne k nám.Vyhledává naší společnost.je tak.zvědavka.Nebo,když si samečka vezmeme do ruky-hned za ním přilítne a kouká,co mu děláme.Nevím jak to vyřešit.je těžké se jich zbavovat nebo vybrat kterého.Ten hadicap.bůh ví,jak by dopadl a je to tak.mazlíček,který i když nelítá-máme ho rádi.Švarcová