Ahoj, chci se zeptat, jestli ma nekdo zkušenosti s chozenim s papouškem ven? Mam amazonana a nevim jestli mi papousek uleti, kdyz vyjdu s papouškem na balkon. Vim o moznosti kširu. Ale videl sem lidi, kteří meli amazonana na zahradě prosadili ho na větev uprostred zahrady a sedel nikam neuletel. Amazonan je na me hodne fixovany, ale myslim, ze kdybych s nim vyšel ven uleti a uz se nevrátí.. Nekdo nejaka zkušenost, rada??? Diky
S papouškem nemám zkušenost. Ale mám zkušenost s mládětem kavky, které jsem sama jako malá holka dokrmila do dospělosti a naučila jsem ho létat. Nikdy moje Káča neměla ani zastřižené letky v křídlech, ani kšíry. Zcela svobodně létala na velikém dvoře a zahradě u našeho domu. Pokud jsem byla celý den o prázdninách s Káčou doma na dvoře a na zahradě, nikdy neulétla. Ulétla teprve v září, když jsem byla celý den ve škole. Káča se dokonce k nám vrátila i ve zcela novém prostředí, když jsme s ní odjeli celá rodina na týdenní pobyt u rybníku Špinka u červeného kostelce; první den, když jsme ji pustili z klece, tak vylétla vysoko nad nás a v kruzích ve výšce obhlížela nové prostředí. Pak ve spirálách se vrátila zpět ke kleci, kde jsme pro ni měli připravené krmení a vodu. Létala za námi i když jsme se šli koupat a plavat do rybníku a mezi mnoha dalšími koupajícími se si sedala správně na mou hlavu. Aby "ptáček mazlíček" neulétl tak se domnívám, že nutně potřebuje přítomnost svého páníčka/paničky a současně klidné prostředí tj. žádné stresující rány a jiný hluk, aby tam nebyly cizí osoby nebo štěkající psi a pod. Také při každém návratu je dobré mu dát " dobrůtku". Ale osobně bych na vzácného a finančně nákladného papouška raději použila kšíry.