Odpověď na příspěvek uživatele jana z 18.03.2014, 19:26:14
Dobry den Jana, rada by som vam poradila, ale tiez som len zaciatocnik. Aj tak to skusim.
Nas zako do mna utocil od zaciatku, hryzol ma a dost bolestivo, ja som mala aj dost strach sa k nemu priblizit. Naopak priatelovi zobal z ruky, nechal sa hladkat, dokonca mu dvoril. Na mna dost ziarlil a za dalsie - nemal voci mne ziadny respekt, tym, ze som sa ho zacala bat a mala som ja respekt pred nim, ziskal prevahu.
Skuste sa zamysliet, aky ma na to dovod, preco to robi, co tomu predchadza. Precitajte si tento clanok, mozno vas nieco napadne: http://www.lerl.info/clickertraining/kousani.php
U nas bol hlavny problem v tom, ze pred nami uz v jednej rodine bol, kde mal zlu skusenost so zenou a odvtedy utocil na vsetky zeny, nielen na mna. Takze problem bol hlavne strach a ziskana prevaha.
My nasho pustame zatial velmi malo z klietky, takze nalety robit nemoze. Ked je vonku, tak skuma do coho vsetkeho sa da naburat 😄 takze neutoci, necha sa skrabat, je rad ze som aj ja pri nom. Ale cokolvek som robila v jeho klietke, ci uz s nim trenovala (zo zaciatku), chcela ho pohladit alebo som tam len mala ruku, hryzol ma a dost silno.
Co to velmi upravilo, bolo to, ze som prevzala vsetku starostlivost onho (krmenie a pod.) a kliktrening. Ale hlavne som si povedala, ze to hryzenie musim dostat pod kontrolu skor, ako bude chodit suverenne vonka a zacne robit nalety. Ziskavala som si jeho doveru klikanim (dotyk o palicku, "pod sem") a takisto sa mu sem tam podarilo ma uhryznut, najma pri uceni podavania labky, ze som si tak nejako uvedomila, ze sa mi vlastne nic nedeje. Prstov mam stale desat a co. Nejaky kusanec ma predsa neodradi. Snazila som sa uhnut, niekedy sa nepodarilo, vyhresila som ho slovom "nono", pripadne priatel, od ktoreho to bral zle. Velakrat stal nad nami a hresil ho, ked hryzol. Ked bol pekny, len sa dival. Postupne som stracala strach a stale som bola k nemu odvaznejsia, takze on zacal ziskavat respekt a jeho hryzance sa stavali coraz slabsimi, hladkat sa dal stale castejsie (len v pritomnosti priatela). Teraz ma uz ani nehryzie, len zastrasuje (buchne zobakom, chyti sa). Uhryzne ked ignorujem jeho 2-3 upozornenia. Tak poviem nono nesmies, ale nenecham sa odradit, pretoze by ziskal co chce a utvrdil by sa v hryzeni. Prave naopak, aj cez hryzenie trvam na tom, aby bud vyliezol na ruku (kliktrening) alebo dal kridielko na pohladkanie (tiez som ho casom naucila kliktreningom). Aj ked zo zaciatku hryzol, aj on zistil, ze mu nikdy, ale nikdy neublizim, nebojim sa ho a po pohladkani pride piskota. Robi to stale dobrovolnejsie a dobrovolnejsie. Dnes si dokonca po ukonceni hladkacieho kliktreningu sam vypytal dalsie kolo treningu, tak som ho zacala ucit na "das mi aj hlavicku?". Dal, pohladkala som ho, hned odmena. Chce to doslednost ale hlavne sa prestat bat a lakat. Ja viem ze je to tazke, stale ma obcas trhne, ale hlavne sa uz neplasim (neuhynam, nevyberam prsty z klietky), lebo tym by som len utvrdila jeho hryzenie.
On sa snazi hryzenim nieco povedat, nieco tym ziskava. Mozno je to vase zlaknutie sa (bavi ho to), mozno ziskava vasu pozornost, pohladenie, neviem. Treba hlavne zmenit navyky. Nesmie dostat to, co chce. Pozorne ho sledujte, kedy to robi, co tomu predchadza (mozno ste chrbtom, mozno sa mu nevenujete, mozno robite nieco co sa mu nepaci, moze to byt hocico) a kedy prestane (ziskal, co chcel - co to bolo, ked prestal?) A okamzite s tym treba skoncit. Treba tie veci, co si vynucuje naletmi robit vtedy, ked kludne sedi na bidle, ked sa hra, a naopak ked spravi nalet, vyhresit, neodmenovat ho (odmenou myslim to, co chcel ziskat). Ak to bude vyzadovat zatvorenie do klietky, tak to spravim. Isto mi mnohi budu oponovat, ze papagaj nie je pes, ale mne sa praveze na nasom vyplaca podobny pristup, ako ku psikovi. Ved aj kliktrening sa pouziva pri psoch. Psov tak isto trestame. Papagaj ma tu vyhodu, ze nedostane novinami po zadku, ale su veci, ktore sa ako trest pouzit daju (ignoracia, koniec hry, pohlad na nieco, co nema rad (v nasom pripade prenoska - staci ked len sama vykukne spoza rohu a je ticho) atd atd) a musim povedat, ze vztah nasho papagaja ku mne sa rapidne, ale rapidne zlepsil. Predtym, ked som vosla do miestnosti, tak utekal do zadneho rohu klietky a hryzol ma. Teraz, chodi do toho rohu na denny spanok a ked vojdem do obyvacky, tak bezi dopredu kliekty a so zaujmom pozera, co idem robit (ci ideme trenovat, alebo mu nieco dam, alebo mu tam strcim prsty na kusnutie - uz samozrejme jemne, take to chytenie ci zuzlanie).
Tak neviem, ci si budete vediet z tohto nieco vziat. Dufam, ze ano, ak nie, tak hadam aj ini poradia. Hlavne dobre sledujte, co sa deje pred, pocas a po naletoch, skusajte, prekvapte ho reakciou, aku necakal (napriklad majte pripravene vo vrecku nieco, co ma rad) a ked prileti, dosadne rychlo to vyberte a strcte mu to do zobaka skor, ako stihne uhryznut. U nas su to piskoty alebo burak. Uvidite, aky bude prekvapeny a po par razoch mozno prileti, sadne a bude cakat, co dostane. Treba skusat.