Tak zatím je vše OK, po třech dnes se u druhé kačeny vylíhlo 9 kachňátek a mám obrovskou radost, krmí se, koupou se a vše vypadá být v pořádku. Kačer sedí u ohrazené části výběhu a hlídá je jako ostříž :-)
KACHNA PIŽMOVÁ
Díky za zprávu. Vida, jak i kačer umí být užitečný a starostlivý.
I vodu dávejte stále stejnou, nejlépe z vlastní studny, odstátou. I kopřivy a jiné zelené krmení noste pouze ze své zahrady, nechoďte pro to do polí nebo jinam za plot své zahrady.
Chovu zdar !
Tak se chci jenom pochlubit, rosteme jako z vody, jsme všichni zdraví a živí a rosteme do krásy, mám velkou radost :-)
Pro Mates:
Díky za zprávu i za krásnou fotografii, GRATULUJI, ať Vám to tak vydrží !
Pokračujte v chovu za stejných podmínek, jako dosud, to znamená např. podávejte stejnou domácí dobrou vodu, krmivo od stejného dodavatele, zelené krmení POUZE z vlastní zahrady. Cizí lidi do chovu nevoďte. Možná by stálo za to, abyste si koupil novou pracovní obuv (nebo holínky) a do této obuvi (holínek) abyste se přezouval vždy, když jdete ke kačenkám. Můžete si před vchodem do výběhu zřídit i desinfekční rohož na obuv; poradí Vám veterinář. Žádnou další drůbež nepřikupujte a hlavně nepřipojujte ke svým kačenkám bez předchozího ustájení zvlášť v karanténě. CHOVU ZDAR !
Tak jsem se dlouho neozval, ale zimu jsme přežili, i když asi ještě neskončila :-) Ponechal jsem si v chovu další dvě kačenky pižmovek. k mé radosti obě starší kačeny se vesele páří a začínají snášet vajíčka. Tak chci zkusit jarní odchov.
Díky za zprávu. Držím Vám a kačenkám palce a stojím při Vás, jako loni. Chovu zdar. Hlavně ať nikdo cizí nechodí do výběhu ke kačenkám.
Dodatek a poznámka:
K nové generaci kačenek by měl být nový zdravý kačer (po nákupu ponechaný v karanténě , ať poradí MVDr.). Nemělo by dojít k páření dcer s otcem nebo sester s bratrem.
Tedy chovné mladé 2 kačenky s novým kačerem by měly mít samostatný kachník a samosatný výběh.
(Možná , že nepříbuznost chovných jedinců by se dala řešit jejich vzájemnou výměnou od spolehlivého slušného a známého chovatele).
Dlouho jsem se neozval, ale diskusi sleduji stále, chovatelů pižmovek asi moc nebude, tak se chci podělit o letošní poznatky. Po loňské zkušenosti jsem letos tolik nebláznil, ale výsledky jsou zajímavé. Od února do května mi tři kačeny nasnášeli víc než 85 vajec, odebíral jsem je a u všech pak zkusil podložit, nezasedla ani jedna. Kachny nejsou hloupé a sedí opravdu podle dlouhodobého očekávání počasí. Četl jsem příspěvky na netu asi od dalších 8mi chovatelů a mají tu samou zkušenost.
Ejhle v červnu zasedly všechny tři postupně a mně se od první batolí v zahradě 16 krásných kachňátek, foto snad zase vložím co nejdříve.
Chovu zdar všem :-)
Děkuji za zprávu a gratuluji. 👍
Stálé zdraví Vám i kačenkám přeje
J.M.
Hezký den chcis se zeptat, dva roky stará kachna mi najednou zacala napadat na nohy a kdyz jde tak zadek tahne za sebou. Nic ji nechytlo nebo tak podobne. Prosím o radu . Stalo se mi to jiz loni u jedne a po trech dnech zahynula . Dekuji za radu p
... tak to nevím, co je příčinou. Ale asi lze doporučit, abyste nečekal, až sama zahyne. ☹️
Starý příspěvek…ale pani nepíše,čím kachny krmí..dvouletá kachna opakovaně padne na nohy?.. špatné krmeni..