Zdravím, všechny, kdo vlastní žaky. Mám doma ani ne ročního žaka. I když jsem v tomto začátečník, myslím, že se mému papoušku daří dobře. Dostává směs pro papoušky, denně má čerstvou zeleninu či ovoce. Párkrát do týdne ho pouštím z klece ven.
Přesto mě dnes překvapilo, že jsem mimo klec našla toto peří..Dnes až mimořádné. Mám obavy, aby nešlo o vytrhávání peří. Je mnoho přičin, proč by nemohl začít, ale myslíte, že jen tak je to možné??
Odpověď na příspěvek uživatele Monista.p z 16.02.2014, 13:48:16
Zdravím,
to červené brko vypadá spíš jako ulomené, takže to si určitě nevytrhl. Já sice nemám žaka, ale mám amazoňana, také téměř ročního. Před nedávnem začal přepeřovat a mám zkušenost i od předešlých papoušků, že v tomto věku začínali poprvé přepeřovat. Pera vypadají "neožužlaně", narozdíl od per, která si papoušci škubají sami. Pokud má dostatek pozornosti, tak by to měl být určitě začátek přepeřování. Píšete také, že ho pouštíte několikrát týdně. Mělo by to být ale denně. Stejně jako Vy se i papoušek potřebuje denně protáhnout a pořádně rozhýbat a proletět, což v kleci nemůže.
Odpověď na příspěvek uživatele Eva z 16.02.2014, 22:53:47
Žaci se většinou poprve začnou přepeřovat kolem devátého měsíce ,ovšem to ocasní pero je cvakle ,chce to papouška pozorovat ,zřejmě si bude ucvakavat péra....
Zdravím, moc děkuji za odpovědi. Papoušek žako se opravdu přepeřuje, devatý měsíc tomu odpovídá. Začala jsem ho také denně pravidelně pouštět.
Ale uživatel LOLA, měl(a) pravdu. Péro bylo opravdu cvaklé, všimla jsem si, že si opravdu s ocasními pery hraje, takže na pár ocasních per jde vidět, že si žako s němi hraje. Je ještě nějaká možnost, aby to nedělal nadále? Kde může být problém? Děkuji