LÍHNĚ a jejich (naše) výsledky
Martin (civka)
Ale je to jen u prvního líhnutí v sezóně - líhnu i 10 cyklů, ale to je s postupným nasazováním vajec. Normálně zažínám v půli února a končím klubáním v půli června.
Vloni mě potrápila aspergilla, už vím jak jsem k ní přišla, tak jsem udělala snad vše na její likvidaci, nasadila jsem celkem pozdě a mám plnou hlavu jestli jsem plíseň zlikvidovala doopravdy ze všech mikropórů zařízení líhně a jestli jsem desinfekcí neotrávila vajíčka.
No a tyhle všechny obavy, očekávaný možný nezdar, skoro měsíční jediné téma rozhovoru - inkubace, a těsně před klováním ozývající se bolest žaludku manžel shrnul do odpovědi, proboha nevřeď. A tak jedním slovem shrnul mojí krátkodobou každoroční nesnesitelnost.
K té teplotě. Líheň jsem si vymyslela sama, protože cenově dostupné byly malé a velikostí vyhovující zase nemravně drahé. Mám ruční otáčení vajec, ale nucenou ventilaci. Při určení teploty jsem vycházela z poznatku, že pod slepicí se pohybuje teplota na vejcích 33,4 – 38,8°C (to je střed 36,1°C!?!) (autor Havlín, tuším Začínáme s chovem) a že teplota pro líhně s nuceným oběhem 37,6 – 37,8°C
Protože mám lehce předimenzované keramické topné těleso, tak má i větší tepelný doběh - teplota se ještě chvíli zvyšuje i po jeho odpojení termostatem a na druhou stranu i jeho reace na sepnutí je drobně zpožděná. Proto mám nastaveno 37,2 °C a teplota prostoru líhně mi kolísá od 36,8 do 39,5 až 40,3°C ale je to teplota v proudu vzduchu kolem lísek. Ve středu prostoru - měřeno přímo na vejcích mi osciluje kolem těch 37,6.
Nevím jak máte líheň závislou na teploté okolí a nevím jakou máte konstrukci líhně a nevím, kde je umístěný teploměr, nebo čidlo snímající teplotu.
Obecně je smrtelná teplota pro zárodky nad 42°C, vysoká teplota při líhnutí vyvolá předčasné klování a slabá kuřata, nízká teplota při inkubaci zase vleklé klování, slabá ulepená kuřata, špatně uzavřené pupky.
Zárodky první třetinu líhnutí teplo akumulují, pak je vyrovnaný stav a od druhé poloviny inkubace začínají teplo vydávat.
Zkuste si dneska teplotu pohlídat, jak se vám pohybuje v průběhu dne. Třeba jste jen přišla ve chvíli, kdy už bylo topení vyplé, ale těleso setrvačností dobíhalo.
Jejda, to jsem se zase rozkecala. Nějak si to přeberte, odhoďte balast a nevřeďte.
Martina
Asi ty vejce budu muset zasednout sama!!!