Odpověď na příspěvek uživatele salamounek z 17.03.2014, 00:06:00
Dobrý večer Evo,
Riki taky moc rád "pomáhá" - když jsem zavírala klubové účetnictví, tak vždy přilétl a sfouknul všechny nezatížené papíry ze stolu. Kalkulačka a sponkovačka byly zajímavé, ale obyčejné dřevěné razítko bylo magnet na papouška, protože za ním přilétl úplně všude - vlezl i pod stůl! Když sedím u stolu, tak občas přilétne na hlavu a tam sedí a probírá si peříčka a mně z toho pak bolí za krkem Při krájení svačiny na odpoledne musí být také u toho. Dnes se mnou přesazoval sazeničky rajčat, trvalo mi to asi 2x tak dlouho, ale rajčata jsou v pořádku a neoštípaná.
Kolik váží Amálka? - Riki má 43,4 dkg. Většinou píšou, že maximum je 46 dkg
Odpověď na příspěvek uživatele Katka S. z 20.03.2014, 19:55:51
Zdravím Katko,
papoušci jsou velcí pomocníci a u všeho musejí být😛. Amálka se naučila říkat to co jí v případě, že ke mně přiletí a rozletí se nezatížené papíry říkám: "podívej co jsi udělala Amálko". Nejdřív to bylo jen žbrblání, ale včera jsem jí konečně již rozuměla co to říká a musela jsem se smát. Většinou to řekne bez toho Amálko, ale občas to řekne celé.
To je tedy co říci, že sazeničky zůstaly nedotčené. To myslím, že Amálka by se neudržela. Tak pod stůl by Amálka nešla. Ona vůbec nechodí na podlahu, nějak se jí podlaha nelíbí nebo po ní neměla možnost nikdy chodit, a tak se jí bojí, nebo proto, že po ní chodějí naši psi, nevím. Na postel, na stůl, tam všude vleze, ale na podlahu nikdy. Jen když náhodou spadne, což se jí už párkrát stalo, že si špatně vypočítala přistání na stromě a žuchla dolů.
Dnes jsem Amálku zvážila a váží 382 g. Na maximum nemůžete dát, záleží na tom jak je papoušek velký. Když se náhodou stane, že hodně vyroste, tak může vážit i víc. Že je překrmený (nerada říkám tlustý🙂) poznáte tak, že se mu na hrudi udělá hluboká rýha. Vidět je to nejlépe když jde, takže má peří přitisknuté k tělu. Když hrudní kost vystupuje, je papoušek hubený, když je tak akorát, tak má malinkou rýhu. Pokud na sebe dá papoušek sáhnout, tak to poznáte i pohmatem na hrudníku a koneckonců i na těle. Ale ta hrudní kost je nejlepším vodítkem. Ale pokud má dostatek pohybu a nemá celý den plnou misku, takže by si vybíral jen ta nejtučnější semínka, která mu nejvíc chutnají, tak se nestává, že by přetloustl. Alespoň mně se to ještě nikdy nestalo.
Teď Amálka sedí na stromě a skřípe si zobáčkem, takže je spokojená. Dneska dostala celé rajčátko a před chvílí i spoustu slunečnicových semínek, kterými ji lákám na váhu. Bohužel mám jen nerezovou váhu, takže ji musím vždycky přikrýt papírem, aby se jí nebála.
Odpověď na příspěvek uživatele salamounek z 22.03.2014, 18:52:23
Dobrý večer Evo,
tak Rikiho jsem hned kontrolovala, nezdá se mi překrmený (rýhu rozhodně nemá ale ani mu hrudní kost nevystupuje, je prostě takový souvisle "oblý") - budu jeho váhu sledovat, a uvidíme. Že bychom ho překrmovali si nemyslím - ráno dostává cca 3/4 pol. lžíce suchého zrní pro amazoňany, dopoledne variaci zeleniny a odpoledne trochu ovoce. Buráček tak jednou za týden a jediná výjimka jsou slunečnicová semínka při tréninku, ale ten je krátký, tak jich moc není. Včera dostal kousíček vařeného vejce s tvrdým tvarohem, tak to si pošmákl :-)
My máme nohy stolu spojené ještě prkny, tak na zem úplně nechodí, ale tam se mu líbí. Tento týden se naučil novou rošťárnu - leze na zácloně a dnes nové slovo - Píďo, protože mu říkám Píďo, když leze po mrížích v kleci.
Riki si teď potichoušku drmolí a povídá podle písničky v rádiu. Rozumím mu něco a pepíkovi a ahoj. Tak to bude asi papouščí pohádka na dobrou noc.
Odpověď na příspěvek uživatele Katka S. z 22.03.2014, 20:24:56
Jé, tak to dávám teda zrní víc. Naše Žakynka (nebo Žakyn🙂) váží 480 g.
Se záclonama jsme měli dost problémů,zaboha nepochopila,že na ně nesmí,spíše si ze mě dělala legrácky a schválně na ně létala.Před vánocemi jsem je musela vyhodit, byly samá díra.Koupila jsem provázkové, na ně omylem vletěla jen jednou a pěkně se zamotala, takže je pokoj.
Odpověď na příspěvek uživatele Meda z 23.03.2014, 08:59:09
My ho ze záclony nevyháníme - jednak nám na ní až tak nezáleží, a když si ho nevšímáme tak ho to přestane bavit a jde dělat něco, za co má adekvátní dávku pozornosti :-) Přítel má za úkol vytvořit šplhací síť, kterou zavěsíme vedle záclony a Riki bude moci řádit jak chce :-)
Odpověď na příspěvek uživatele Katka S. z 22.03.2014, 20:24:56
Zdravím katko,
tak to Amálka dostává také více. Dávám jí takové malinké štamprdlátko zrní, odhadla bych to asi na vrchovatou lžíci a k tomu asi lžičku granulek a salát. Odpoledne dostává jeden den ovoce, druhý den zeleninku. K tomu ještě sem tam burák, piškotek a samozřejmě také slunečnici při cvičení. Teď ale moc necvičím, dodělávám daně, takže nemám moc času. Ale zkouším teď také jako odměnu kardi, protože je menší než slunečnice a také míň tučné. Zatím to vypadá, že ho bude brát, myslím, že se jí hlavně líbí to vylouskávání semínka a to je podobné jako u slunečnice.
Po záclonách neleze. Ze začátku párkrát žuchla do okna, jak přistávala na zácloně a to se jí asi nelíbilo, tak tam nelétá. Spíš je na svém stromě nebo nad klecí. O šplhací síti taky uvažuji, už jsem si našla na internetu jak se plete. Ještě musím vymyslet kam jí pak dát.
Odpověď na příspěvek uživatele Meda z 23.03.2014, 08:59:09
Zdravím Medo,
tak tohle znám taky moc dobře. Můj předešlý papoušek miloval záclony, takže byly za chvíli samá dírka po straně. Vždycky jsem je otočila, aby chvilku vydržely, ale pak se stejně musely vyměnit. Miloval držet se jednou nohou záslony,jednou závěsu a koukat se ven. A taky hledat poklady. Eva