Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu, včera jsem si pořídil korelu (cca 6 měsíců stará, zvyklá na venkovní prostředí), ale nechce vůbec jíst ani pít, vím že ze začátku jsou ve stresu a většinou to tak den trvá než si zvykne, ale bojím se že uhyne, máme doma totiž už jednu zkušenost kdy si bratr pořídil taky korelu a ta mu po dvou dnech uhynula, protože vůbec nejedla. Tu moji mám doma tedy zatím jeden den, ale zatím nejeví žádný zájem o jídlo. Jsou tedy nějaké rady jak tomu zabránit, nějak jí pomoct "se zabydlením" nebo musím jen čekat a doufat? Děkuji za odpovědi.
1) Ihned vrátit korelu chovateli, od kterého jste ji koupil. U něho snad začne opět žrát a Vy se na ni budete denně chodit dívat a tam jí nosit a dávat do klece krmení tak dlouho, až si na Vás zvykne. Pak si ji můžete opět donést domů.
2) Korelu nejméně dvakrát denně chytit a násilím nakrmit do zobáku nějakou kašičkou správného složení. Násilné napojení vodou byste s ní musel udělat vícekrát denně. Má to rizika a negativa: Korelu můžete během násilného krmení poranit. Můžete ji vystresovat ještě více, než byla před tím. Můžete ji násilným krmením a napájením zadávit nebo vodou utopit.
Skuste ju niecim zaujat... jablckom, kuskom pomaranca, niecim vonavym, co by mohla mat rada. Vyslovene jej dat kusok niecoho velmi, velmi lakaveho a mozno sa rozje. Ak nie, tak bod c. 1 vyssie
Odpověď na příspěvek uživatele val z 16.01.2014, 22:37:58
Vyzkouším, doufám že to zabere, protože bod 1 není bohužel už možný, chovatel právěl ruší chov a postupně se zbavuje všeho co měl. Dneska jsem jí ještě zkoušel dávat jablko a do toho si párkrát zobla, tak snad to zabere, děkuji za nápady.
Ovoce moc nezabralo, piškotu si trochu dala, ale vypadala pořád špatně tak jsme zkusili ještě jednu možnost (tou jsme možná měli začít) a to návštěvu druhé korely a ta jak šla žrát tak ta moje se přidala, tak snad to bude dobré. :)
Gratuluji Vám Davide k výbornému nápadu, gratuluji Vaší korelce k tomu, že se najedla. Tak teď už snad na "hladovku" zapomene (-:). No a snad byste jí do páru mohl také nějakého partnera (partnerku) jejího druhu pořídit. "Ve dvou se to lépe táhne" a ona by zapomněla na "smutnění".
Ze zkušenosti vím, že VŠICHNI TVOREČKOVÉ TOUŽÍ PO SPOLEČNOSTI. A dokonce třeba ani vodní želvička ani rybička v akváriu nechce být sama.
Gratuluji Vám Davide k výbornému nápadu, gratuluji Vaší korelce k tomu, že se najedla. Tak teď už snad na "hladovku" zapomene (-:). No a snad byste jí do páru mohl také nějakého partnera (partnerku) jejího druhu pořídit. "Ve dvou se to lépe táhne" a ona by zapomněla na "smutnění".
Ze zkušenosti vím, že VŠICHNI TVOREČKOVÉ TOUŽÍ PO SPOLEČNOSTI. A dokonce třeba ani vodní želvička ani rybička v akváriu nechce být sama.
Odpověď na příspěvek uživatele J.M. z 17.01.2014, 21:55:39
Děkuji, jsem rád že to vyšlo, na korelu jsem si totiž za dva dny už zvykl a bylo by mi jí líto. Jinak o druhé jsem uvažoval hned jak mi přišla klec, je totiž docela velká, takže by to nebyl problém. :)
Odpověď na příspěvek uživatele val z 18.01.2014, 21:43:36
Včera jsme je rozdělili, aby si na sebe moc nezvykly a dnes už jedla sama tak to bude snad už ok. Jinak ano nejspíš si pořídím časem druhou ať není sama, vypadalo to že společnost jí opravdu svědčí. :)
Ahoj, prosím, potřebuju poradit, už druhý den máme doma novou korelku a pořád vůbec nejí. Celý den s ní mluvím, snažím se jí podávat zrní, zelí, okurku, jablko, jahodu a pořád nic. Neví někdo, jak jí pomoct? Moc děkuju za odpověď!
Zdravim,mam cca rok corelu a ted mi prestala jist uz asi 2 nebo 3 dny neji nevite co s ni může byt a co mam delat, mysku málo rád plnou nedotkla se ji vzdy tam ma 2 myslí plastický ale jednu snesla a pak prestala jist nevite cim to muze byt ?