Koncem října mně uhynul žako na PBFD mel jsem ho v rodinem domku na verande ale chodily jsme po celem domne po uhynu jsem verandu +dum vdesinfikovaly F-10 kdy si vzit nove mlade po jake dobe mohu uz tet co vy na to a vase skusenosti strasne nerad bych znovu jel na vaterinu a cekal na takovou hroznou zpravu ale zaka znova chci ale mam obavy abych neco neuspechal dekuji petr
Na vašem místě bych vše vydesinfikoval ještě jednou znovu, zvolil pro jistotu i napodruhé jinou značku desinfekce ( ne proto že by vámi použitý prostředek měl nějaký nedostatek!), počkal bych měsíc či dva - i když se uvádí o možném přežívání bakterií a virů v prostředí až 6 měsíců. Nově pořízeného žaka bych ještě imunitně posiloval přípravkem na zvýšení imunity Imunoglokan (sirup volně k dostání v lékárnách - cca 180kč - humánní lék).
Petře, nepospíchejte. Za nějaký čas to stojí, ať nemáte další zklamání. Mám šestiletého žáka, kterému jsem dala dělat testy na PBFD dvakrát. Poprvé v šesti měsících a vždy se špatným výsledkem. Vše jsem dezinfikovala virkonem, F 10 a koupila jsem germicidní zářivku na koberce, závěsy i klece. Papouškům jsem dávala imunoglukan sirup. Ale po druhém testu jsem objednala Beta glukan 1,3/1,6 a sypala jsem jim tento prášek na piškoty máčené v pomeranči.
Všichni papoušci žijí a bez známek nemoci. Na vašem místě bych dezinfikovala několikrát, nepospíchala bych. Další žakulda by si to nezasloužil. Držím palce.
Jak je to s temi germicidní zářivkami s tim se muze svitit porad vim ze nektere nesmi osvitit nic zive a jsou nejake ktere mohou svitit stale i v bliskosti klece s ptakem nebo jak to vlastne je diky
Germicidní lampa či zářivka ( třeba od fy Opting) se nepoužívá za přítomnosti živých tvorů. Výjiku tvoří germicidní čistič vzduchu, kde je zářivka uzavřena v plechovém opláštění, přes které ventilátor prohání vzduch z místnosti. Tuto verzi čiastičky vzduchu používám nyní já.
Na kolik cm2 obytného prostoru to je a jak dlouho se to necha pustene firmu jsem nasel lampu taky ale nejake reci kolem jak a co. Kazdopadne se mne libi myslim si ze s timto by se riziko opetovneho nakazeni PBFD snizilo ale potreboval bych k tomu nejake chytre reci co a jak Petr
Na místnost 6 x 4 m nechávám germicidní čističku vzduchu zapnutou cca 15 min - několikrát, nepravidelně v týdnu.
Imunoglukan dávkuji 1ml / 1 dcl napájecí vody - Imunoglukan by se měl používat pro dosažení optimálního účinku dlouhodobě - cca 2 až 3 měsíce denně.