jak teda dopadly testy zmiňovaných ovocných stromů (švestka, třešeň, višeň, broskvoně, jabloně...), jak moc jsou nebo nejsou škodlivé ?
Takže včera se mi do rukou dostali podklady z toxikologie.
Samozřejmě jsem je neprošel všechny, ale část věnovaná toxickým rostlinám bohužel neobsahovala a zároveň mi nepotvrdila toxicitu černého bezu (především mladých výhonků). Přítelkyně mi sdělila, že veškeré věci v těchto papírech se přihodily. Tudíž nějaké ze zvířat bylo dopraveno na veterinární zprávu a bylo prokázáno otrávení. Z tohoto by mohlo vyplívat, že zatím nikdo nedodal otrávené zvíře, které by se přiotrávilo mladými výhonky černého bezu. Další věc, která je vcelku logická byla ta, že v těchto podkladech nemůže být taky všechno, protože by to byli tisíce papírů.
Z těchto toxických podkladů jsem vcelku nadšený, ale ještě jsem neměl možnost je bedlivě prozkoumat. Prohlédnul jsem si jen některé nadpisy z uvedených rostlin a jsou tam zahrnuty pokojové rostliny, pak zde byl již několikrát zmiňovaný tis, dále pak švestka, třešeň, višeň, broskvoně a co mě nejvíce udivilo, tak i jabloně. Je to dobře rozebráno (které jedovaté složky obsahují, jaké to má neblahé účinky, v čem je jed obsažen, pro jakou zvěř je nejvíce kritický atd...)
Co mě dále nepotěšilo, že jsem zde nenašel ani toxicitu vlašského ořechu (kůry) a je to opět v celku logické. Někteří divocí ptáci jsou vůči některým toxickým látkám do určité míry imunní, ale exotické ptactvo na tom je trochu jinak. Je také nutno si uvědomit, že divocí ptáci jen tak nepřiletí na strom ořechu a nepouští se do jeho kůry, protože kůra je pro ně tvrdá a taky třeba ví, že právě tuto kůru nesmějí. Další věcí je, že jiným zvířatům se dřevina vlašského ořechu prostě nepodává a tak nemůže být prokázána jeho toxicita.
Takže čekám na vaše případné dotazy na které dodatečně odpovím. Podklady mám prozatím doma a některé věci bych si chtěl okopírovat, protože jsou vskutku zajímavé.