Chci se zeptat, jakým způsobem krmíte velké papoušky? Mám teprve chvilku mladého ručně dokrmeného senegalce. Jednou denně mu z misky na směs zrnin pro velké papoušky odstaním prázdné slupky a nespořebovanou směs přiměřeně dosypu (odhadem cca 30g směsy/den). Vždy samozřejmě vyjí hlavně to, co mu chutná a zbytek nechává. Např. mu moc nejede proso (pokud nemusí. Nevím, zda je pro velké papoušky proso vůbec důležité, protože v některých směsích pro velké pap. třeba vůbec není).
Otázka je , zda ho mám "nutit sníst vše"? Dávat mu menší porce a nedosypávat směs, dokud to jakž takž nesní všechno? Nebo ho nechat, ať jí co mu šmakuje? (samozřejmě má i misku s dritem a 2x denně dostane trochu ovoce a zeleniny)
V prvom rade senegalec nie je veľký papagáj !
Kupte mu zmes pre africké papagáje a dávajte mu polievkovú lyžicu tejto zmesi denne +ovocie a zeleninu.
Keď všetko nezožerie, tak mu treba dávku znížiť !
Presne tak, mezi velke papousky fakt nepatri :) Ja muzu za sebe rict, ze krmivo ze zverimexu urcene pro africke papousky, to mi senegalec sezral tak sotva ze ctvrtiny a odmital. Krmeni od chovatele nebo vlastni, sezere z 90% okamzite, takze kvalita je rozhodne rozpoznatelna. Pokud smes neji, snizte davku, donuti ho to. Proso nam jako maly senegalec vubec nezral, zacal ozobavat klasy az nekde v roce nejdriv. Ovoce a zeleninu davejte denne cerstvou, v tomto obdobi taky hloh, jerabiny, aj. Co se tyce stravy, doporucim procist toto: http://www.poicephalus.eu/strava/ (slozeni denni davky potravy, doplnky, zivocisna a bilkovina potrava, zelene krmeni, aj.). Web zameren prevazne na senegalce a cely jejich rod.