Chtěla bych se zeptat, který druh hlohu je vhodný k podávání papouškům. Na zahradě mám tyto dva stromy a netuším, který druh hlohu to je a jestli je k podávání papouškům vhodný.Totéž by mě zajímalo i u jeřabiny zda dávat jen tu s listem kopinatým jen do poloviny, která je jedlá pro člověka a nebo je to jedno ?
Už několik let podávám asi 4 druhy hlohu a všechny dostupné druhy červených jeřabin, podle momentální zralosti a dosahu a vše je v pořádku. Jen jsem ještě nikde nenarazil ne druh jeřabin nazývaných oskeruše - ale můj kolega na Slovensku je podává také - jsou s chutí konzumovány.
Také ještě můžete podávat plody černého bezu a aronie( nesprávně nazývané také černé jeřabiny). někteří mí papoušci přijímají také plody (takové ty kuličky) lípy - další je ale nechávají bez povšimnutí.
Oskeruši na zahradě určitě nemám, jen aronii. Jde mi spíše o ty hlohy na té první fotce je strom asi osm metrů vysoký kvetoucí fialově( půjde asi o okrasný druh) , druhý typ stromu má mnohem větší plody a jiný list, nikdy to u nás nikdo nevyužil k žádnému účelu. Ještě je v okolí spousta vrabčinek ty si myslím že by papoušek taky mohl, ale nikde jsem nenašla že by to někdo papouškům podával.