Jj teď sem jim dal a jak si pěkně hráli za chvíli jí měli přehryzanou.. =) Dal sem jim mladou z černýho bezu, jinak jdou prostě mladý vrbový větvičky...
Pozor mezi chovateli se traduje, že mladé výhonky černého bezu jsou toxické. Já osobně je nepodávám, ale pravdivost tohoto názoru nemohu potvrdit. Mám slíbenou toxikologii od přítelkyně a tam to prý je dopodrobna rozebráno, tak si to ověřím.
O toxicitě mladých větviček černého bezu jsem slyšel také. Jedná se prý jen o jarní ještě zelené výhonky. Ale jestli je na tom něco pravdy a nebo je to jen donekonečna tradována pověra, to nevím. Cone
To by bylo super Ondro, dej vědět, mě by také zajímalo jestli je to pověra.Nedávno jsem chtěl také učinit tento krok formou donesení pár větviček bývalým spolužákům z chemické fakulty, ale když už si v tom.Je to fakt zakímavé, furt nad tím přemýšlím ale nevím co by mohlo způsobovat tu toxicitu, nejlepší by bylo zkoumat i různě staré výhonky. Jinak pro zadavatele, takovou vrbou nic nezkazíte
Já je dávám, už nyní jsem začal po prořízce ovocných stromků dávat větvičky s rašícími pupeny, u třešně jsou už slušně velké.Určitě svým svěřencům prospěješ, jen pozor aby nebyly stromy ze kterých je budeš brát ošetřeny chemickym postřikem!
Například andulky větve jabloní moc neokoušou, ale ty pupeny určitě ano. Já dávám momentálně vrbu, břízu, černý bez (v omezeném množství) a dále jehličnany. Z jabloňi ještě nedávám. Na prořízku se teprve chystám