Dobrý den, zajímalo by mě co je to zač ta husokachna . Někde jsem četl že husokachna je jiný název pro druh kachna pižmová nebo taky pižmovka velká. Název husokachna mě zaujal.
Je to tak, husokachna je opravdu kachna pižmová nebo její kříženka. Jak vznikl přímo název husokachna nevím, možná proto, že se pižmovky rády pasou stejně jako jako husy.
dobrý den z firmy drůbežárna prace jsem dostal leták že nabízí husokačeny barbarie a na netu jsem se kukl žž je husokachna totež cc pižmovka a děda pižmopvky chová tak sem se chtěl zeptal jestli kačer pižmovky a kachna barbarie vyvedly potomstvo dik
To je trošku problém. Pokud pod názvem Barbie prodávají už křížence pižmovky a bílé kachny, tak mladí nebudou. K této doměnce mě svádí termín husokachna. Jestli ale prodávají pod názvem Barbie nějaký finální hybrid z kachen - ponejvíce z pekingských, tak by jste se potomků mohl dočkat.
Ale pro domácí výrobu mulardů vám doporučuji kačera pižmovky a kachnu rouenky. Výsledné kačeny budou mít lehce nad 3 kg po očištění a kačeři nepůjdou pod 5 kg. Sádla minimum. Při opačném křížení by jste měl větší hmotnostní rozdíly mezi pohlavími.
Záleží jestli tazatel má líheň,pokud ne tak by bylo lepší nechat kachny pižmové a kačera kříženého.
Kachna pižmová vám bude sedět na vejcích pokud by to bylo obraceně,těžko křížené kachny na hnízdě udržíte.
Já jsem to zkusila a seděly nanejvejš týden .Dneska jsem se vrátila zpět k pižmovým.
U takto křížených je větší váhový rozdíl jak píše p.Martina.
ano,určitě vám kachna pižmová vejce vysedí,je to spolehlivá matka,kachna sedí asi 34 dní a husa jen 28 dnů.
Jen jí nedávejte mnoho vajec,potom by se vám mohlo stát že všechny nezasedne a zastudí je.
Kachních vajec zasedne asi 22 a husích jí dejte jen tak 10-12 ks.
Ta kachna se žlutým zobákem je kachna pekinská.Mně se to stalo taky.Nadále křížím kachnu kterou prodávají jako barbarii s touto pekinskou a úspěšně.Vše líhnu v líhni.Vyzkoušela jsem samce barbarii a samici pekinskou i obráceně.Šlo to v obouch případech.Jedinou nevýhodu vidím v tom že vejce kříženek se nedají nechat dlouho ležet.Rychle u ních klesá líhnivost.
Potřebovala bych poradit jak dlouho lze nechat v chovu kačenu kachny pekingské. U mne druhým rokem již nesnášela a v prvním roce snesla 141vajec.Letos mám jinou také prvním rokem a opět snáší asi taky tolik.Kačera mám druhým rokem a z jara vůbec napářil až po podání vit.E začal asi po měsíci zase ztratil zájem ale nové podání vit.E jej zase nastartovalo.Páří i barbarii .Přijde mi zajímavé,že ačkoliv jsou všechny 3 kačeny bílé,kříženci se líhnou většinou strakatí a to jak v barvě hnědé tak černé.Teď mám ze 6 kříženců 3 straky. Dekuji
Jsem též chovatelem kachen pižmových a pokud bych se měl vyjádřit k plemeni všeobecně,jsem s nimi velmi spokojen a řadu z nich je též prodám jako finální výrobek přímo na pekáč.Sádla je pomálu,kachna se téměř nespeče jako zvláště kachna pekingská...Co se týká doby využití kachen a kačerů v chovu.Mám již 4 letou kachnu a nemohu se s ní rozloučit.Stabilně vyvádí ročně 2x káčata po 18 kusech.Kačera mám tak 2-3 roky.Pravdou je také to,že né každá mladá kachna se do chovu hodí,Zrovna loni jsem se musel s jednou rozloučit,protože mi z vajec utekla.A ty pak,pokud nemáte kam dát,je opravdu škodou.všem přeji úspěšný chov.
zadejte si Diskuse k článkům,kde najdete chov kachen pižmových a dočtete se,že jsem loni měla vylíhlé kačenky už kolem 10.2.
Je to normální,pokud chováte kachny přes zimu v teplém prostředí,začnou brzo snášet.