Ahoj , mam dotaz . Zhruba pred pul rokem jsme poridili nasemu sameckovi amazonana oranzovokridleho samicku , samecek byl v te dobe 3 roky stary , samicka 7 mesicu . Celou dobu to bylo v pohode ale v poslednich 3-4 tydnech jsou velmi hlucni . Samecek se chova obcas dost agresivne .Poradite nam
No asi by som ich rozdelil. Moji chovní amazoňania sú v tomto období v silnom toku, pária sa mnohokrát denne. Vaša samička je mladá, samec dospelý, chce sa páriť, mohol by jej vážne ublížiť, dokonca i zabiť.
Dekuju za nazor , ale nepripada mi ze by se chtel parit , pripada mi ze se ji spis snazi prekricet . Nicmene nejsem zkuseny chovatel , vice mene zaciname . Take muze byt problem v tom ze mame velky dum, a pokud to je papousci letaji .Kdyz je zavreme tak se jim to nelibi .
Někdy takhle, ale pářit se taky něchtějí. Možná je to u nich jen výměna názorů. Amazoňani jsou dost hluční ptáci. Pokud samec mladší samici napadal měla jsem je odděleně vedle v klecích, aby si lépe zvykli. Přece jen u vás je ten věkový rozdíl ptáků větší.
Při navykání na sebe je dobré ve společné kleci změnit úpravu klece a opticky ji rozdělit, aby měli ptáci ze začátku v kleci svoje místo a svůj klid. Lepší si zvyknou. To je můj názor při držení amazoňanů.
Myslím si, že toto ročné obdobie už na trojročného samca má dosť veľký vplyv. Pre zaujímavosť: dnes po príchode z práce som zaznamenal medzi 17 až 19-tou hodinou nasledovné - žltolíci amazoňania sa párili 4x , bieločelí 3x a žltohlaví jeden pár raz a druhý pár 3x, ale pravdepodobne neúspešne, ten samec sa to ešte iba učí !