Jak často pouštět papouška
Dobrý den, prosím mám dotaz. Píše se o všem ale o tom jestli se papoušek může poušťet z klece hned po příchodu do nového domovajsem nic nenašla. Poradí nám někdo děkuji.
Zdravím. A o jakého papouška jde ? Na ochočení (divoké mládě) ,nebo je dokrmený čí koupený ochočený ? Pyrury co prodávám já je možno v podstatě ihned pustit,jelikoš není problém je odchytit,nebo lépe řečeno nehnou se od vás a klidně se nechají vzít do ruky a případně se dají do klece,pokud se jim tam nechce samotným. Novým majitelům nicméně doporučuji je nechat v kleci den,ať si zvyknou. Většinou to,ale nevydrží a hned je pouští. A problém nemají. Neposoudím,ale jiný druh. Když pyrury ochočuji,tak je vypouštím na první prolet cca za 1 týden. Pokud mi tedy nefrnknou při krmení :-) A to se už v pohodě sami vrátí i když ke mě ještě nemají odvahu jít. To přichází později. Snad jsem trochu pomohl.
Biker70
Moje zkušenost, rada a doporučení je, že není až tak důležitý pravidelný režim co do pravidelného času (např. vždy v 16hod.), ale zhruba stejná délka času, na jaký ho pouštíte ven a věnujete se mu (např. denně vždy cca hodina). Taky bych doporučoval to ze začátku nepřehánět. Řada lidí je ze začátku z papouška nadšená, věnuje se mu pořád, postupně jejich nadšení a čas, který mu věnují upadá, ale papoušek je něčemu navyklý a dožaduje se toho, strádá psychicky. Buď se zájmu dožaduje křikem nebo v horším případě sebepoškozováním.
Zdravím. Máme doma již půl roku dva papoušky Alexandry malé. Jsou to sourozenci - samičce je skoro 5 let a samečkovi budou 4. Bohužel se stále bojí. Pohladit se nikdy nenechali. Největší úspěch asi je, že si už oba aspoň berou jídlo i z ruky v kleci. Dnes jsme je poprvé pustili z klece, ale nedopadlo to dobře. Nejdříve z klece vůbec nechtěli, museli jsme je vylákat na dobrůtky. Potom začali zmateně létat po pokoji a do všeho naráželi a těžce oddechovali. Měli jsme o ně velký strach a nakonec jsme je museli chytnout do ruky a dát zpátky do klece, protože jsme se báli, aby se neumlátili. Vůbec si nevíme rady, co s tím. Jak je můžeme pouštět z klece, aby si neubližovali? Můžete nám někdo, prosím, poradit? Děkuji
Tak je z klece nepouštějte a hlavně je k tomu nenuťte ! Můžete postupně nechávat klec otevřenou v době, kdy budete doma a až budou už papoušci krotší. Postupně se papoušci osmělí, a sami se z klece dostanou ven a proletí se.
PROLETĚT SE MIMO KLEC NENÍ POVINNOST ! I kdyby v kleci zůsávali nastálo, tak to není žádná tragedie. Třeba na to nebyli nikdy zvyklí. Předchozí majitel je možná vůbec nenechával se mimo klec proletět.
Dobrý večer.
Nejprve bych doporučil zabezpečit prostor tak, aby nedošlo ke zranění. Dále papoušek, který nabyl venku z klece, nezná hranice svého okolí a při prvním proletu dochází k tomu, co popisujete. Tak se chová neochočený papoušek, který má snahu okamžitě někam vyrazit a uniknout člověku. Papoušek musí být ochočený, pak při opuštění klece navštíví nejprve páníčka / paničku a když se nabaží, začne prozkoumávat okolí. Již to nebude zběsilý let, ale bude zkoušet prozkoumávat byt z místa na místo. To je podle mne základ. Neochočený papouch bude vždy lítat jako prdlej. S pozdravem mizer
Moc děkuji za radu. Mluvila jsem i s bývalým majitelem a říkal mi to samé. Také je takto nechával, než se sami odvážili. Tak budeme doufat, že se jednou i u nás přestanou bát a také se v klidu proletí.
A máme ještě nějakou šanci papoušky v tomto věku (4 a 5 let) takto ochočit?
Domnívám se, že ano, i když to "ochočování" půjde pomaleji, než u mláďat. Hlavně buďte k papouškům hodně ohleduplní a všímaví. Snižte kolem nich počet stresujících vlivů např.: hlasitost zvuků (hlasitá televize, video, vysavač), zpomalte rychlost Vašich pohybů, omezte změny ve Vašem oblečení a zjevu (barva vlasů, nehtů), silné parfémy ne, světelné záblesky ne, snižte počet cizích návštěvníků v bytě (lidí, psů, koček aj.). Papoušci k Vám nakonec přijdou. I malinké krůčky směrem k Vám už budou dobrým znamením. Dobré by bylo jim dát do klece něco, kde by se mohli SCHOVAT SE ( budku ?, hustý živý nejedovatý keřík ?, jednu stěnu klece zakrýt např. listově zeleným závěsem ? ) Zkrátka je potřeba jim vytvořit prostředí KLIDNÉ, PŘÍVĚTIVÉ, aby měli POCIT BEZPEČÍ, jako v lese na vysokém stromě. Spokojený papoušek sedí klidně na větvičce vedle svého partnera a probírá si peříčka. Ať se daří Vám i papouškům.
Ještě dodatek:
K plachému tvorovi se musí rozumný citlivý člověk přibližovat citlivě, opatrně, postupně tak, jako to dělají fotografové nebo myslivci: pomalinku, zastavit se, když se papoušek otáčí zády a když prchá. Příkladem nevhodného pohybu je malé tříleté dítě, které "radostně" rychle s rukama nad hlavou vběhne do hejna holubů; všichni holubi ze strachu před ním uletí.
A dříve, než "hlazení", by měl papoušek umět si SÁM sednout na ruku. Sednout si člověku na ruku nebo na rameno je pro papouška méně stresující, než to "hlazení". Nácvik: Do dlaně dáme dobrůtku a otevřenou ruku s dobrůtkou pomalu opatrně natáhneme k papouškovi tak, aby si dobrůtku z ruky mohl sezobnout teprve pak, až na ruku přiletí. Takto např. lidé běžně krmí divoké ptactvo (brhlíky, pěnkavy, vrabce, sýkorky) v parku ve Františkových lázních. A ptáčci se nebojí a semínka z dlaní lidí si k nim přilétávají sezobnout.
Denně pouštět v určitou dobu ,chce to režim a v budoucnu nebudete mít problémy s křikem .Pouštět je kdykoliv, kdy vy máte čas je blbost ,papoušek i v přírodě dodržuje režim ,jak při shanění potravy ,tak i v krmení mládat apd.........
ještě jednou moc děkuji za rady. Vzhledem k tomu, že papoušci jsou v dětském pokoji našich věcně se hádajících dětí, snažila jsem se dětem vysvětlit, že se kvůli papouškům hádat a prát nesmějí. Prostě musejí být v klidu. Ale zjistila jsem, že prudké pohyby dětí a jejich přítomnost i blízko klece jim vůbec nevadí. Dokonce jim oždibují i prstíky přes klec. Kdežto před námi mají ještě respekt. Tak doufám, že se to bude snad ještě zlepšovat.
Pokud máte ptáka jako bytový doplněk, asi bude většinu času v kleci. Tedy podle zde publikovaných hodinových opušťáků z klece. Tím dokonale zdemolujete jeho osobnost.
Pokud budete mít ptáka jako člena rodiny, což si se svou inteligencí zasluhuje, budete jej mít od pondělka do neděle s otevřenou klecí.
Náš lori mnohobarvý sám ráno leze z klece, večer, pokud je unavený nebo prostě chce mít chvíli soukromí, sám zaleze. Proto si nic nevynucuje. Rozumí různým jednoduchým povelům a je si na základě intonace a intenzity hlasu vědom, zda provedl průšvih nebo ne.
Lori je samička stará 17 let a jeko první věc po koupi jsme ji učili vyměšovat na její vlastní vyšší lavor. Takže po jistém počátečním úsilí založeném na trpělivosti, odměnách, chválení a také na vynadání, pokud odhodila zátěž někde v bytě, se dá řící, že její řídký trus odhazuje tam, kam má.
Jediné negativum asi je, že pokud se poblíž jejího "záchodu" nachází jiný podobný lavor (třeba po věšení prádla), je lorina schopna použít i ten nesprávný.
Pokud uslyší výraz "kakat", už se rozhlíží, kde je její útočiště. Pak se vyprdne, řekne "kakat" a jde pro pomazlení.
Zavřením ptáka v kleci se ochuzujete o mnoho něžností a jeho projevů náklonnosti. Polovinu času stráveného mimo klec je u někoho z rodiny na rameni a u všeho asistuje, saháte-li na něktrerá dvířka, lorina už předem vrzne zvukem odpovídajícím konkrétním dvířkům.
Má taky snahu si občas něco vyřvat, ale naučila se, že si nic nevyřve, protože na to nikdo nereaguje. Jednou - dvakrát se ozve a pak se od objektu její potřeby vrátí zpět na rameno někoho z nás a spíše se pokouší loudit. Nejvíce má ráda manželku, ale u všech členů rodiny funguje to, že po odloučení a návratu (např. synové přijedou z kolejí) je tak hodinu uražená, že jí někam odjeli.
Výše uvedené vyplývá z našich podmínek a z povahy toho našeho barevného opeřeného zblblíka.