Zdravím,myslíte,kdybych si koupil dvě pyrury že by se ochočili?Paní mi tady psala že taky měla dvě pyrury a že se už "ochočují"..Jaké máte zkušenosti vy??
Já bych řekl, že záleží především na jedincích a určitá a ne malá pravděpodobnost tu je. V chovu mám několik nedokrmených párů, které v pohodě berou oba z ruky a to žijí párový život.
Tak asi si pořídím párek pyrur žlutobřichých,snad se alejspoň trošku ochočí a když ne tak budou na chov :) Jestli se vám něco na mé volbě nelíbí tak mě prosím informujte !! moc děkuji
jak řekl Míra je to na jedincích, já měl cca 13 párů nedokrmených pyrur, kdy každý pár byl ještě s nějakým druhem ve voliéře, většina z párů zkrotla natolik že si brali z ruky a nechali se přez pletivo podrbat, nejvěrnější u mě byli žlutobřiché a hnědouché, možná to byla náhoda, možná povahou, ale u těchto druhů do jednoho jedince, zkrotli natolik že při vstupu do voliéry po mě šplhali, nikdy nezaútočili ani v době mladých a bezproblémů si vzali slunečnici přímo odemě z pusy a milovali drbání na hlavě, na jednu samičku hnědouché vzpomínám obzvláště často, i když jsem jí koupil v páru jako šestiletou, během poměrně krátké doby ke mě přilnula natolik že jsem si s ní mohl dělat cokoli a "krmila" se mnou na mém rameni ostatní papoušky, bohužel doplatila na svou důvěřivost a nebojácnost a sousedova kočka jí přez pletivo smrtelně zranila.
obecně lze říct že pyrurové jsou společenští papoušci a je zde určitá pravděpodobnost že i v páru můžou být krotcí
Ahoj Luboši. Tak to jsou parádní zkušenosti. Obecně si myslím, že je to také člověkem a energií, kterou působí na zvířata. Podle mého názoru zvířata vycítí povahu člověka. znám pána, který několikrát měnil papoušky jelikož nekrotli a nakonec všichni útočili na přítelkyni, potom přišel na to, že to nebude papouškama,ale přítelkyní a sdělil mě, že bude muset udělat výměnu jinde, než u papoušků :). V době hnízdění na mě také žádní neutočí až letos na jednu vyjímku. Letos poprvé po čtyřech letech čekání mě sedli pyrurové rudohlaví. Samička je dokrmená a nyní extrémní bojovnice. Chtěl jsem jen nakouknout do boudy a jak jsem otevřel kontrolní otvor, zcela nečekaně v rychlosti vystrčila jen hlavu a kousla mě do kůže mezi ukazováčkem a palcem. Je to fascinující jak toto období dokáže změnit dokrmeného krotkého jedince v bojovníka.