Dobrý den, v pokojové kleci mi zahnízdil poprvé párek andulek. Ráda bych vás poprosila o pár rad k úspěšnému odchovu:
1/ Samice sedí v budce již 15 dní, vychází minimálně, pokud vejdu do místnosti a náhodou je venku, okamžitě se vrací do budky. Nemám tedy možnost pravidelně kontrolovat budku, když je venku - stačí to tedy nechat na přírodě a papouščím páru, nebo je třeba i přes její přítomnost budku kontrolovat? (Budka je zavěšená zvenku s posuvnou střechou, takže přístup bez problémů - jen nevím, zda je lepší nerušit, aby vajíčka nezničila...)
2/ Pokud samice takto intenzivně a dlouho sedí na vejcích, dá se z toho usoudit, že jsou všechna oplozená, nebo by takto seděla i na prázdných?
3/ Podle místních rad jsem přestala dávat vaječnici a krmím jen suchou směsí, zeleninou s bylinkami a máčeným ovsem. Koncem týdne by se ale teoreticky měla líhnout holátka (bohužel nevím, kolik vajíček je), kdy je nejlépe zase vaječnici začít dávat?
4/ Poslední týden musím denně doplňovat obě krmítka na suchou směs, protože sameček vždy do druhého dne téměř vše vyhází na dno klece. Setkali jste se s tím? Proč to dělá?
Předem děkuji za odpovědi zkušenějších
samice sedi 18dni pak se zacinaji klubat prvni a kazdy druhy den dalsi podle intervalu jak je snasela,stim ze samice zaleza do budky je normalni kdyz nekoho vidi,vajicka je dobre kontrolovat kdyz je samice venku kdyby steji vyrusila kdyz sedí mohlaby slezd z vajec chceto vysledovat cas kdyse chodi vyprazdnit ten byva pravydelne ve stejny cas.kdyz sedi intenzivne neni to zaruka ze sou oplodnena z vlastni skusenosti vim ze sedi i na cistich pokud neuslisite po18dnu z budky slabe pipani ta skuste nahlednout.vajecnou michanicy je dobre davat az po vylihnuti aby jim dokrmovaly mladata pro 1 par staci1polivkova lzice na den ale pozor michanicy davejte jed po dobu dokud je krmy nekdy sy par zvykne a pojidaji samy dochazi k zatloustuti paru ati pak spatne a dokonce prestavaji hnizdyt.to nekdy samec dela hleda neco lepciho nez mu davate tomy taky delaji kdyz zjisti ze nic vic neni tak chodi a zbiry co vyhazel.
Moc děkuji. S tou kontrolou budky - to já už mám vysledované, kdy vylézá, ale jak kohokoli vidí, tak hned zpátky do budky. Právě se mi nechce ji rušit, když sedí, ale volnou budku ona nenechá... Snad se tedy za 3-4 dny dočkáme a budu se moct podívat...
Tak se znovu ozývám s prosbou o radu. Samice stále sedí na dvou vajíčkách. Dnes se mi povedlo je z budky vyjmout a prosvítit, ale zdají se prázdná (uvnitř žlutá). Samice stále sedí a z budky nevylétá, samec ji krmí. Mám vejce definitivně odebrat, aby mohla začít druhou snůšku nebo ji nechat a čekat až sama sleze? Pokud byla první snůška neoplozená, je možné, že ta příští bude nebo to znamená rovnou chybu v samci?