Dobrý den,mám volieru u velikostech 120x200x150mm a nevím kterého z těchto papoušků mám koupit (papoušek nádherný,papoušek horský,rozela žlutohlavá)mohli byste mi poradit
zalezi jestli mate volieru doma pro jednoho mazlika nebo pro par . Pokud ji mate doma pro mazla, tak volte spise nadherneho nebo horskeho. Rozely jsou dost plache. Pokud tuto volieru mate pro par, tak je to zalostne malo pro vsechny jmenovane druhy.
Ahoj, přidám vlastní zkušenost. Do voliery 250x200x150 (dxšxv) jsem dala navzdory radám ostatních po páru rozel pestrých, penantů, horských kouřových. Postupně v průběhu několika let, samostatně. Bohužel u každého z těchto druhů jsem musela nakonec dát ostatním za pravdu. Ptáci zde i vyváděli mladé, ale pohled na to, jak nervozně běhají po bidle a neustále přeskakují z bidel, snaží se různě létat od stěny ke stěně, mi nakonec vždy ukázal, že papoušci v tak malém prostoru spokojení nejsou. Takže jsem začala chovat menší druhy papoušků, kterým taková voliera stačí ke spokojenému létání a životu. A mě se u ní dobře sedí a pozoruje. Ikdyž na návštěvách u různých chovatelů vídám právě třeba rozely v malém prostoru často a dlouhodobě. Já chci mít prostě pocit, že je papouškům ve volieře dobře. Takže popřemýšlejte, proč papoušky pořizujete. Hodně štěstí při výběru.