Chci se zeptat co mám dělat když mi zamrzá voda a není snih je nějaký spusob aby mi to nezamrzalo.Mohly bys te my poradit nebo nějaky váš nápad děkuji za vaše odpovědi
už se to tady na diskuzi řešilo - ale nedohledal jsem to, snad s názvem vlákna poradí někdo jiný,
jinak ale je možnost bud jen nějaké vyhřívání pod misky - topná dečky, podložka či topný kámen / vyrábí fy. Rus / a nebo několikrát denně vodo měnit za vlažnou.
pokud budeme vycházet z předpokladu, že vlažná musí nejprve zchladnout a následně až zmrznout, je to chovatelská latina, už jsem se s tím setkal v chovu psů, tam někteří chovatelé zastávají stejný názor, no já tomu nevěřím, ale slibuji že letos určo vyzkouším :-)
z fyzikálního hklediska opravdu mrzne dříve voda teplá než studená :-) ač je to neuvěřitelné :-) Jedná se o tzv. Mpembův jev, ale v miskách jsem to nezkoušela :-) dasa009
Trochu jsem ještě hledal.....Nejvýrazněji se Mpembův jev projeví v prostředí pokrytém ledem a sněhem (venku na mrazu nebo v poněkud zanedbané mrazničce). Nádoba s horkou vodou se může do takového podkladu protavit, a získat tak výrazně lepší tepelný kontakt s okolím. V praxi pak může rozdíl časů od počátku chlazení až do úplného ztuhnutí pro horkou a pro studenou vodu činit desítky procent