Aktuálně: 3 705 inzerátů210 226 diskuzních příspěvků18 251 uživatelů

Utrhávání kousků pírek

Klára (neregistrovaný) 25.11.2012, 10:59:14 xxx.xxx.138.228
Zdravím vás, chovatelé! Je to už druhý týden, co si náš žako kongo trhá peří nebo uštipuje okraje pírek. Toto chování se projevuje, i když jsem s ním. Sedí mi třeba na koleni a ožene se a uthne kousek pírka a za chvíli zase a na jiném místě. Začíná se jí - Kori tvořit lysina na krku. Taky má lysinu pod křídly, který je zakrytá peřím a není vidět, pouze když se odkryjete peří. Ale tam to vypadá, že peří dorůstá. Když se tento problém objevil, vyměnila jsem jí všechy hračky a začala jí dávat víc materiálu na okusovaní. Taky jsem ji začla více kropita trávit s ní víc času. Co se týče času, jsou jí už dva roky a celou dobu jí věnujeme stejný čas, ale problém se objevil až teď. Ale prostě už nevím, co s tím mám dělat. Vypadá to jako by ji to snad bavilo. Krmíme ji granulemi a jednou za dva dny přimýcháme taky směs zrnin pro velké papoušky. Dopředu děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne.
anonymní (neregistrovaný) 05.12.2012, 17:31:23 xxx.xxx.165.45
Máme stejný problém. Žaka vlhčíme vodou s kapkou Teatre olejíčkem. Do vody na pití mu přidávám Optimin, vitamíny rozpustné ve vodě, na trhu je jich celá řada a já mu je střídám,takže má každý den jiný. Nabízím mu každý den jiný druh ovoce a zeleniny, zrní pro velké papoušky má stále k dispozici (granule mu nechutnají,tak mu je provlíkám na povázek a on si s nimi hraje a tak něco málo i sní, stejně to dělám s minerálními kameny. Těd se přepeřil a je pravda,že se asi už dva měsíce neokusuje,tak už vypadá hezky. Taky má rád bilinkový čaj,tak mu jej někdy dopřeju. Přeji mnoho zdaru.
Jana U. (neregistrovaný) 19.12.2012, 16:29:02 xxx.xxx.51.38
I já bohužel musím přidat špatnou zkušenoust s mou 2letou samičkou žaka, okusuje si konce pírek všude na krku a také na břichu a nohou (na bříšku už má dokonce malé místo, kde nemá peří, ale postupně jí dorůstá). Chová se stejně, také si pírka škube, i když nemá zřejmě důvod, kdy je v klidu a sedí mi na koleni, nebo si čistí na svém stromě peří. Bohužel nemá ráda vodu, sice ji každý den trochu kropím, ale příjemné jí to není, utíká před vodou, i když se snažím být co nejopatrnější. Krmivo má standardní - granule, směs zrnin pro velké papoušky, ovoce, zeleninu, dostala jsem od veterináře kapky do vody používané při problémech s peřím a přepeřováním, snažím se jí věnovat já i prostřednictvím hraček, když doma nejsem, asi je to pořád málo..Měl by někdo radu, jak žakovi pomoci, nebo prostě zkušenost, pokud ji někdo má, co třeba pomohlo jemu apod.Moc díky i za ostatní..
Jana U. (neregistrovaný) 19.12.2012, 16:31:05 xxx.xxx.51.38
Také ještě dodávám, že jí denně dávám na piškot 1 ml Aloe Berry Nectar (údajně na podporu imunity, proti stresu a na dobré peří)
anonymní (neregistrovaný) 23.12.2012, 16:35:42 xxx.xxx.213.50
Zkuste třeba také čas od času zařadit do jídelničku kousek vařeného masa. Živočišná bílkovina prý pomáhá při tvorbě nového peří. Já dávám třeba i kůži z vepřových nožiček, když je vařím psům. Žako i Amazoňan to mají velice rádi. Jinak Amazoňan sprchování miluje, Žako to striktně odmítá. Ale jakštakš toleruje, když ho ponořím do vlažné vody v umyvadle. Sprchování papoušci potřebují. Ve volné přírodě prý promoknou na kost i několikrát denně.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.