Dobrý den, chceme si domu do klece pořídit roselu pestrou a přemýšlíme zda je vhodné ji mít samotnou nebo ji jako parťáka ještě pořídit andulku. A ješté zda je rosela velký ničitel nábytku, ať podle toho přizpůsobíme zařízení pokoje, když ji pustíme proletět. Předem děkuji za odpověď.
Jarek Vlk
1) proč roselu? Rosela není pokojový pták, to už je vhodnější kakariki. Pořiďte si korelu, rosela se téměř neochočí, a často se stává agresivní
2) nábytek nevím jak ničí, nicméně moje voliéru i když je ze železa ničí krutě, nedejbože kdyby byla ze dřeva, větve na okus do pár hodin pryč!
3) Kupte roselu a andulku jí dejte jako předkrm. Rosely jsou agresivní. Já do mojí voliéry nemůže vlézt, kdysi bylo jedno mládě zraněno tak jsem si ho vzala domů, díkybohu že se uzdravilo rychle! Tito papoušci se nedokrmují pouze v případech jako je úmrtí rodičů. Mám zkušenost že se mírně ochočí, do roka chytne pudy, z agresivní, útočí na kohokoliv a majitelé prodávají chovatelům. Korela bude vhodnější.
Roseli opravdu nejsou vhodné...Mnohem lepší jsou například pyrury! A dokonce se blíží i cenově... Pyrura je luxusní společník, a dokonce nemusí být ani ručně dokrmená :) Doporučuji si hodně o nich přečíst a hurá do toho...