Dobrý den, mám kakarikyho asi tři měsíce a tak před dvěmi týdny mi jaksi neůplně začal pelichat. Už jsem toho skusil docela hodně ale pořát se to nezlepšuje. Poraďte mi prosím co a jak, aby se to zlepšilo. Děkuji
Dobrý den někdo radí dát mu drn s kořínky, bere si odtud nějaké min.látky, ovšem je to trochu riskantní kvůli parazitům.
Někdo má dobré zkušenosti s tek.miner. přípravkem optimin E nebo nějaký vit. přípravek, ale musí být kvalitní, mám dobřé zkušenosti s mutta vit nebo omni vit od firmy orofarma
kakarici pelichají poměrně často, zejména na hlavě. Mám ve voliéře samce, rovněž "plešatí", má zatravněnou hliněnou podlahu ve venkovním výletu, omnivit dávám rovněž do vody, taky acidomit, na střídačku a přesto pelichá :-)
Mám pár samice skořice x samec žlutá mutace. Samec každé dva měsíce vypadané peří na krku a hlavě! oškubaný jako slepice! Zkusila jsem kdeco, nicméně výsledek žádný, prostě to mají v genech, zatímco samice nepelíchá vůbec.
Jak píší ostatní, samci pelichají (přepeřují) poměrně často. Hlavně jsem si toho všimla u vyšlechtěných druhů - žlutí, skořicoví + mutace. Přírodní zelení k pelichání moc sklony nemívají.
Základ je dávat denně čerstvou vodu na koupání, popř. ještě denně papouška stříkat (udělat mlžný rozptyl vody) pomocí stříkače na květiny. Nesnáší suchý vzduch, hlavně v panelácích. Dobré je zkusit i nějaké ty vitamíny do vody, popř. na ovoce nebo ten travní drn.
V případě, že je chovaná pára, většinou rve samce na hlavě samice, tam bohužel vitamíny ani drny nepomohou. Mohou jen urychlit růst peří.
Nevím proč, ale na té hlavě roste peří vždycky nejpomaleji :-)
Možná je příčinou pelichání i stres.
Kdyby měl někdo nájem, nabízím k prodeji zbývající dvě žluté samice z letošního odchovu :-)
No, na to je jednoduchá odpověď, ale pro někoho z bytu nesplnitená. Pokud je oškubaný jednotlivec, zkusit se zamyslet nad výživou, vlhkostí atd. Pokud se škubou navzájem zkusil bych prostornou voliéru, ve které mhou slepičit na zemi, létat a pod. :-D