Dobrý den. Mám 3,5měsíční ručně dokrmené mládě korely chocholaté. Chovatel, od kterého korelu mám říkal, že se musí v záři nebo říjnu odčervit. Opravdu se korela musí odčervit?
Abych řekla pravdu, nikdy jsem žádné svoje papoušky neodčervovala, měli jsme vždy všechny doma ve voliérce, v kleci ... Navíc jsem četla, že odčervování není jednoduchá záležitost a dělat ji preventivně si myslím také není třeba. Záleží, kde pán korely choval a kde to mladé budete chovat vy. Doporučuje se přidat do krmení povařený česnek a vodu z něho jako prevenci. Ostatní jistě poradí lépe.
Určite ju odčervite, tým nič nepokazíte. Ak Vám to povedal chovateľ, od ktorého ste ju kúpili, tak vedel prečo Vám to povedal. Kúpte si na nejakej väčšej burze Panacur a podajte jej do zobáčika 0,4 ml. To, čo je tam písané, že 2-3 kvapky na korelu je nedostačujúce, iba by ste v nej vypestovali rezistentných červov.
Kedysi dávno som na net zavesil tento vzorec na odčervenie Panacurom. Je to z Novej Exoty od MVDr. Jany Jirsovej. http://img31.imageshack.us/img31/9364/vzorec.jpg