Dobrý den!
Všimla sem si, že pokud moje aymarka někde čístí peří, je pod ní poté hromádka jakoby lupů. Jako malou ji poklovali rodiče a na hlavě jí teprve dorůstá peří.
Chci vědět co mohu udělat pro zlepšení kvality jejího peří? Nějaké vitamíny? Lněné semínko dostává.
Také sem si všimla, že se velmi často drbe v místě kde ji na hlavičce dorůstá nové peří.
ahoj, je to přirozené chování, pokud přepeřuje, rostou peříčka obalená takovou jakoby voskovou vrstvičkou a teprve pak se rozbalují, vrstvička se rozpadává. Papoušek si drbáním pomáhá rozbalovat peříčka.
Moje senegalka si ode mne nechává rozlupovat nové peří, vysloveně mi leze pro ruce adrží se spokojeným brumláním :-). Samozřejmě zvýšený přísun vitamínů napomáhá lepšímu průběhu přepeřování.
Ano, je to přirozené
když se člověk "loupe" taky z vás odpadají " lupy " a svědí vás to
to samé když papoušek přepeřuje, jej nové brčka svědí tak se drbe
peří vyrůstá obalené v určitém pouzdře které se růstem pera rozpadá a zmizí docela, právě tyto zbytky pouzdra vám mohou připadat jako " lupy" ale je to naprosto v pořádku
když budete mít možnost si je na papouškovi prohlédnout sama z blízka , hned budete vědět oč jde