Dobrý den všem, před měsícem jsme si pořídili tří měsíční odstavenou ručně dokrmenou samičku (DNA) Amazoňana. Na perech má divné černé flíčky, jako by vypadla zelená barva. U některých per po černém fleku následuje "vykousané / prořídlé" zelené zbarvení - viz fotografie.
Všimli jsme si toho již u chovatele, jeho odpověď byla, že to má zřejmě od ostatních Amazoňanů (dva mladí samci) z voliéry a že prý to po přepeření zmizí.. Popravdě se nám odpověď nemoc nezdála, ale samičku měli již poslední.. Nemáte s tím někdo zkušenost, nejedná se o nějakou nemoc nebo nějaký nedostatek v potravě? Děkuji za každou informaci.
Dobrý den, u mých papoušků se podobné černé flíčky (nebo spíš černé okraje pírek) objevily po přechodu papoušků na granule. po dalším přepeření a nepatrné změně složek krmiva bylo vše v pořádku. Jinak, papoušci byli problédnuti odborným lékařem a tuším, že byl dělán nějaký jaterní test
107.83
Člověče Vy mě děsíte. Výživa špatná může být (jsme začátečníci), ale jistě NE jen suché zrniny. Když jsme si jí přivezli, byla zvyklá pouze na máčené granule, zeleninu a ovoce. Zrniny (směs pro střední papoušky) začala dlabat cca po týdnu.
Denně má k dispozici: suché granule (směs od chovatele), zrniny (směs od chovatele), pestré ovoce, pestrou zeleninu a večer se dožaduje dokrmit máčenými granulemi (asi pozůstatek po ručním dokrmování). Několikrát týdně zpestřujeme stravu vaječnou míchanicí, jednou za tři týdny stroužkem česneku.
Navíc jsem v prvním příspěvku psal, že ty fleky má již od chovatele (nenaskákali jí u nás) a v té době byla čerstvě odstavená - dovozuji tedy, že fleky nebudou z konzumace zrnin.
Nicméně děkuji za podnět, obrátíme se na veterináře k vyloučení nemoci jater.
dobrý den
jak jste dopadli u veterináře s vašim amazoňanem a co vam poradil?velmi by mě to zajímalo protože jeden pták v mém chovu má stejné flefy na peří.Děkuji za odpověď